Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2009-04-28 18:30:20
Megtekintve: 1847
Ihlet
Az ihlet - mint okos lexikonom rámutat - alkotásra ösztönző felfokozott lelkiállapot, hangulat.A közvélemény szerint művész, így író-költő elfogadható szüleményének létrejöttéhez különösen nélkülözhetetlen, - és ha nincs ihlet, akkor várni kell reá.Így van ez?
Nincsen így, de a közvéleménnyel nem jó szembeszállni, mivel azt Fentről csinálják, a célból, hogy a köznépet le...és a közvélemény hasonlít a fővárosi metróból csúcsforgalom idején öntörvényűen kitörő emberáradathoz.Az, aki vele szemben akar lejutni továbbutazása metrószínhelyére, nagyon megbánja, éppen úgy, mint az, aki a közvélemény egyik-másik csacskaságára mutat rá, saját jobbító szándékú hülyesége okán.
Annyi bizonyos: az ihlet felfokozott lelkiállapot, hangulat.Miért ne lehetne akkor, ha éppen nincsen, mesterségesen is létrehozni?Hangulatunk, lelkiállapotunk mindig van, csak fel kell fokozni!
A mai világ: mesterséges világ.Ma már biológiai torzszülötteket is létre lehet hozni géntechnikával, akár emberfaló szörnyeket is.Régebben is létrehoztak ilyeneket, nagyonis gyakran, de géntechnika nélkül.Most már géntechnikával is mén majd a dolog.Mén a gén, csak előbb a nagyhatalmaknak meg kell egyeznie: mely népekkel kell kigéntechnikázni?Eddig még abban sem tudtak megegyezni, hogy melyik népet kell leatombombázni, persze, ami késik, nem múlik, - ne türelmetlenkedjünk!
No és ne kanyarodjunk el a tárgytól, az utóbbi időben úgyis túl sok a meredek kanyar!Ha nincs ihlet, írótársak, költőtársak, nem kell kétségbeesni!Persze, kétségbe kell esni sok minden miatt...de az ihlet hiánya miatt nem!
Az egyik lehetőség az ismert török feketeleves, vagyis a kávé.Barcsay is hörpölte, iszonyodott ugyan mögöttes hátterétől, de alkotó hangulatát kialakította véle, bár hozzátette: "A bölcs iszonyodik, látván, egy csészéből. Mint hörpöl ő is részt Anglusok bűnéből."
A feketekávé fokozza az agy vérkeringését, a keringő vér ihleti az agyat.Ha mégsem: van más ihletési lehetőség is.Ilyen a Természet Petőfi-módra való felhasználása.Ismeretes a Nagy Költő verséből:

"Oh természet, oh dicső természet!
Mely nyelv merne versenyezni véled?
Mily nagy vagy te! mentül inkább hallgatsz,
Annál többet, annál szebbet mondasz." .

Aki ablakából látja a természetet, az kikiabálhat neki: "Hé!Dobj ide néhány szép verset, ami nem kopirájt!Lehetőleg angolul, mert a Hungarianul írtak nem képesek versenyezni más nyelvekkel, azok világirodalmilag nem érnek semmit, még ha Hungarianul klasszikusok is!"
Utóbbi bejöhet, ha nekem eddig nem is jött be, csak odáig, hogy a Természet e felszólításomra folytatta hallgatását, de mentül inkább hallgatott, annál inkább csak a fák és bokrok alá kikukázott szemétről nyöszörgött valamit, az sem volt túl szép.Olykor már Petőfiben sem bízhat az ember!Illetve bízni bízhat, az nem tilos, bizakodó ország ez, de könnyen meglehet: csalatkozni fog.No megtörtént ez már mással is, például ha erről-arról az a Júlia tényleg tudott volna...
Ha végleg nem megy az ihlet, akkor vinni kell!Erre a végszükségre javaslatom:
a Szakértői Írókormány (Költőkormány)!
Ez egyszerű, mint a pofon, még egyszerűbb, mint a Hozzánemértő Kormány felváltása Szakértői Kormánnyal, mert nem kell hozzá az a nagyházas hercehurca, egy kis lakásban is végbevihető.Nagyonis végbe!
Az író (író-költő, költő) helyettesítheti ihlettelen, alkotásképtelen önmagát, Szakértői Kormánnyal (kozmopolitán európiás költő Nagyeurópás Kisbizottsággal), amelyik ihlet- és kölcsönképes.Javasolt tagjai: 1. feleség, 2. kutya, 3. gyerek.Feleség elindul ihletszerző körútra, kutya egyfolytában ugat, gyerek zajong, lakáslabdázik.A házból minderre több szerző is előjön, sebtiben előadott ingyendrámájuk szerzői jogairól végül lemondanak az ihlettelen író javára, így ihlet már nem is kell: kész a Mű, nélküle is!
Esetleg a szerzői melléktermék sem akármi: jön valaki, no nem földönkívüli, hanem házonkívüli, az időközben létrejött drámától leplezett köntösben, akinek nincsen bőrszíne, és máris kész Az Ember Új Tragédiája!
Befejezésül még egy ihlet-hívogató versikével is megtoldom mindezt, írótársaimnak. Alkalmazható feketekávéval együtt is, de más fekete dolgok is szóba- és tettbejöhetnek, feketén is! (Ráfizetett reklám: "Nem kell összeomnia, megsegíti OMNIA! Ország két lábán nem áll, mindjárt összeomniál? Nem kell bíz' megbomnia, amit igyon: OMNIA!").
Íme az ihlet-hívogató versike:

Gyere, gyere, ihletecském!
Gyere, áldott Ihletem!
Gyere, szülj egy remekművet,
Hungarynak, - és nekem!
Gyere, ne légy Te skótocska,
vagy ha igen, viszkivel, -
gyere lelki válságomba
iheltetés tisztivel!
Légy Korunk, Te, szép Piackor,
remegő szív, ihlető, -
akkor is, ha gödör mélyén
fejünk felett nincs tető!

(2009)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!