Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2008-12-27 17:54:44
Megtekintve: 1570
Realista jókívánságok
Ha közeledik az újév, vagy már itt is van a nyakunkon, egyféle jókívánság kötelező (legalábbis hangosan): BOLDOG ÚJ ÉVET!
Én sem merem ezt a szokást megtörni, mert semmit sem szabad túlzásba vinni: a bátorságot sem, a törögetést sem.
Én azonban szeretek valamiféle filozófiát gyártani cselekedeteimhez, ezért kigondoltam: nálam ez a jókívánság őszinte, mivel a rossz emberek, ha boldogtalanok, akkor inkább hajlanak a rosszra, így tehát őszintén kívánhatok nekik boldog új évet, ez a közjó érdeke, még ha a közjóból a köz ritkán részesedik is.
Lehet, persze, hogy ez az elgondolás nem egészen helytálló, de fogadjuk most el feltételezésnek, vagyis hipotézisnek, és halasszuk el a bizonyítást egy másik, jobb évre.
Ettől a kis nemeslelkű eszmefuttatástól eltekintve, a "Boldog Új Évet!"-kívánságjáték szimplán egy világidétlenség idealizáltan ideologizált szimptómája. Lehetne esetleg realistábbá tenni?
Nem lehetne, de játsszunk el a gondolattal, mindjárt itt a szilveszter, mindjárt emelkedik az agyak alkoholszintje, mindjárt megtörténik a hihetetlen csoda: kiderül, hogy az a szerény értelmi átlag, amelyik a Hungarian people és a nagy globálvilág sajátja, képes még alacsonyabb szintre süllyedni és nem kell hozzá Titanikos cécó, csak az a szokásos év végi harsánytrombitás hülyeség, amelyik az egész évbenit követi, kutyahűséggel.
Ha nálam, a fentebb említett hipotézises ok miatt, nincs is szükség realistább jókívánságokra, azért segíteni szeretnék a realizmushoz közelebb kerülni szándékozóknak.No nem akarok a szocialista realizmusig elmenni, nehogy visszariasszam a polgáruraságokat-polgárasszonyságokat, de azért ideírok néhány - általuk is alkalmazható-követhető - mintapéldát:

1. "Szívből kívánom, kedves Julcsijancsi Bácsi, hogy az új évben meggyógyuljon beteg kiskutyája!"
(Julcsijancsi Bácsi örül.A kívánságoló pedig realistán kívánt, hiszen Julcsijancsi Bácsi valószínűleg elpatkol majd az újévben, annyira beteg, a lakást a rokonok el fogják adni, a kiskutyát pedig - amelyik egyébként betegen többet ugat, mint egészségesen! - remélhetőleg nem veszi majd át a vevő a lakással együtt.)

2. "Az új évben pénzt kívánok, Nyimnyam Néni, egy kalappal!"
(Nyimnyam Néni elégedetten mosolyog.A kívánságoló pedig realistán kívánt: Nyimnyam Néni nyugdíja papirosbankókban egész évre (!) kitesz egy kalap pénzt, még ha az infláció nem is teljesíti a pesszimistább közgazdászok jóslatait, más kérdés, hogy a lakásra, valamint szerény megélhetésére Nyimnyam Néninek legalább másfél kalappal kellene a bankókból.)

3. "Megérdemelt sikereket kívánok az Újesztendőben, Költőtárs!"
(Költőtárs boldog.A kívánságoló sem vállalt irreális kockázatot: az illető irodalmárkodó, lélektelen firkálmányai az óévben csak a szerző nagy nyelvmunkája és aknamunkája révén értek el némi sikert, megérdemelt sikerre az újévben csak akkor lenne kilátása, ha az Isten - utólag - némi tehetséget adna neki, amire semmi kilátás.)

Két realistább jókívánságot saját esetleges alkalmazásra magamnak is ideírok. ha már ennyire belejöttem a dologba:

A.) "Azt kívánom, hogy az újévben nem fárassza magát a blogomba való irkálással, kedves XY! Miért vonná el értékes idejét a saját műveire fordítható becsületes munkától? Üdvözlettel:"
(XY elégedett.Ugyanakkor kívánságom is realista: XY műveinek már nem árthat semmi, hiszen azok nem is művek, viszont ostobácska véleményére nekem válaszolnom kell, ami fárasztó, de ha ő nem fárasztja magát, akkor én is időt takaríthatok meg.)

B.) "Kedves ABC! Helyesen kifogásolná, hogy Magyarországot Hungary-ként emlegetem, amennyiben Hungary Magyarország volna, de nem az.Nem hun az és hun nem az, hanem sehun sem az, semmikor (mán ez ilyen kor!), és sehun sincsen, jelenleg.Olvasgassa egyelőre Ady Endre Hunn, új legenda című versét, mielőtt újra idehunozna.Már az első sorában negszívlelendő jótanácsot kaphat, legalábbis ami véleményének ideblogozását illeti.Új Évet kíván Önnek:"
(Az új év úgyis ott van, nem árthat neki, ha jelző nélkül kívánjuk valakinek.
ABC, aki annyit ért az irodalomhoz, mint a tyúk az ábécéhez, kicsit tűnődik, hogy nem sértő-e rá nézve ez a válasz, de azután úgy dönt: nem keresi elő Ady Endre összes műveit, amiben az az újfajta hunlegendázás található.Utóbbi elhatározását az is támogatja: egyrészt szobájában iszonyú nagy a rendetlenség, másrészt - amennyire vissza tud emlékezni - az ipszilonos szép neve ellenére sokak által magyarellenesnek tartott költő verseskönyvével nem is rendelkezik.)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!