Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Forest the Lunatic
Alkotások száma: 30
Regisztrált: 2006-06-02
Belépett: 2015-12-04
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Versek (19)
Film / Zene
-Filmkritikák (6)
Műfordítások
-Dalszövegek (2)
Feltöltve: 2006-11-06 23:59:46
Megtekintve: 4117
H.P. Lovecraft's Beyond the Wall of Sleep
Howard Phillips Lovecraft. Ez a név ha elhangzik az irodalom sötétebb válfaját előnyben részesítők körében, akkor mindenki figyelni kezd vagy azonnal mondja a kedvenc novellája címét. Én bevallom őszintén nem olvastam még Lovecraft novellát, de e film miatt alámerültem a Cthulhu mítoszban és kézbe vettem az említett írást, hogy képet kapjak Lovecraft stílusáról s világáról. Nem térek ki a novellára ebben az írásban!

A film a novella alapján próbált készülni, hozzáteszem, hogy ha Lovecraft visszatérne a sírból, bizony jól fejbe vágná a rendezőket. 2 rendező jegyzi a filmet, név szerint : Barrett J. Leigh, Thom Maurer. Az első úrnak ez a második, egész estét betöltő mozija ( az első a White Room volt), de több stáblistán is szerepelt már ( Karib-tenger kalozai első es második rész, Skeleton Key), míg a másik úr a White Room-on, és a Slab City-n dolgozott már, mint rendező. Visszatérve a fejbevágásra. Ezt bizony jól elszúrták a rendezők s akkor még finoman fogalmaztam!

Azzal kezdődik, hogy Lovecraft személyét teljesen kivették a filmből, csupán az utolsó két jelenetben jelenik meg egy figura, aki hasonlít a nagymúltú íróra. A történet pusztán abban egyezik az eredetivel, hogy a XX. század elején játszódik és Amerikában. Némi hasonlóság azért még megfigyelhető. Például az elmegyógyintézet megléte, az őrültek jelenléte. Az alkotók Edward Eischel névvel ajándékozták meg a főszereplőt.
Következzék most a látottak leírása! Az alap szituáció ugyanaz, mint ahogy azt Lovecraft megalkotta. Behoznak egy 'vadember'-t a sárga házba, mert megölte egy szomszédját. Fiatal orvostanonc érdeklődést mutat iránta, s amint a professzorok elmennek a helyszínről, vizsgálgatni kezdi. Lovecraftunkról alias Edward Eischelről kiderül, hogy szenvedelyésen gyűjti az agyakat. Odalenn az intézet alagsorában kész laborral rendelkezik. Itt jött Nekem az első döbbenet. Lenn ugyanis egy fizikailag halott nőt tart, az általa készített homlokpántokkal, amit itt már Edward-unk a hölgy agyába helyez bele. Tehát a lányka nyitott koponyával ücsörög ott katatóniában, csak akkor tér észhez, ha sokkolást kap a gépből.
Következő fejfogásom akkor következett be, mikor Dr. Barnard és az intézmény vezetője elkezd vitázni, hogy ki a főnök a házban. Ugyan kérem!

A dagadt ápolónő megjelenése szintén hollywoodi hülyeség, nem látom értelmét.
Hősünk bácsikája (Uncle Irving) tiszteletét teszi unokaöccse munkahelyén, hogy körmére nézzen, hogy mégis mivel tölti napjait drágalátos rokona. Edward lelkesen mesél bácsikájának a laborjáról, sőt még meg is mutatja neki, de a bácsi tetszését nem nyeri el, épp ellenkezőleg, azonnal kirugatja őt. Itt van némi kapcsolat még az alapművel.
Edward ellátogat Joe Slaader lakhelyére, ahol látomások kezdik gyötörni. Tudomást szerez Cthulhu-ról s az Ősi Bölcsekről s a kiválasztott népről. Innen világosan vezet az út vissza a bolondok házába. Persze, előtte némi jajveszékelés a szemétdomb mellett még belefér, hogy az agyaim, az agyaim. Ismételten egy béna jelenet.

Joe-t éppen operálni vagy megölni viszik, nem lehet eldönteni, hogy melyik, mert az őrült Dr. Barnard dolgozik rajta. Edward segítséget kér a nővértől (itt egy kis romantikus rész is van, de hogy minek?!), aki készséggel segít neki. Agysokkolóját sikeresen kimenekítette a szemétdombról, s nekiáll kísérletezni a 'vademberen'.

Az igazi poén csak most jön, természetesen. Addig - addig erőlködik, hogy megidézi Cthulhu-t. El kell ismernem minden esetre, hogy Cthulhu nagyon jól néz ki! Ezzel nem spóroltak, de azt, hogy esetleg nézhető filmet csináljanak azt már nem lehet megengedni!

Az idézés előtt minden a feje tetejére áll. Dr. Barnard-ot megölik, s a fejével zárják be az idéző kört. De végülis Cthulhu nem pusztítja el ezt a világot, mert egy szemfüles doktor, elpusztítja az agyat manipuláló szerkezetet, így a világ megszabadul, Edward viszont megőrül.

A rendező páros igyekezett azért horror filmhez illő hangulatot teremteni. A hangulata az, ami idézi a Lovecraft - féle milliőt. Semmi más. Szóval ez tökéletesen sikerült is! Az addig rendben, hogy horrort forgatunk, de könyörgöm, mert így kellett ezt megoldani?! Az ilyen, alapműnek számító alkotásokat, mért kell szétbarmolni?! Mielőtt elolvastam volna a novellát, teljes mértékben meg voltam róla győződve, hogy egy jó közép-kategóriás horrort láttam, csekély bakiparádéval fűszerezve. A történetet elrontották, az egész helyszínről nem tudom elhinni, hogy századfordulós. . Az összes szereplőre jellemző az arrogancia. Ezt nem értem, hogy miért kellett belerakni, elvégre az alap írásban nem az orvosokon volt a hangsúly vagy azok viselkedésén. A színészi játék pocsék! Nem ajánlanám senkinek!

Postscriptum : köszönet Böjtös Gábornak a novelláért és Markó Anitának, a Bestiának, hogy a rendelkezésemre bocsátotta a magyar ékezeteket!
http://www.fangoria.hu/kritika/olv/98.html
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-11-09 12:22:33
Hát hidd el az internet csodákra képes földrésztől függetlenül;)
2006-11-09 00:47:33
-Nadirah-: Elmondom,h Europaban nehezen szerezned be, mert mereg draga lenne, raadasul, mint olvashattad, nem eri meg a penzet.
En is csak azert irtam rola, mert itt esz kinn(USA) a fene s jobb dolgom nem leven, kritikakat irok a Fangorianak.:+)
2006-11-08 21:38:32
Az egyetlen ember akinek sikerült Lovecraft életérzését megragadni,az H.R.Giger.Köztudott róla,hogy nagy tisztelője az írónak,és bár konkrétan nem illusztrálja a mester szövegeit,mégis hasonló szorongásos-félelem hatja át minden képét.Határozottan úgy gondolom,hogy az ALIEN figurában is a Lovecraft történetek rémeinek egyike köszön vissza ránk.Márpedig az egyetlen komolyan vehető rettenetes lény az az ALIEN.(Sztem).
2006-11-08 09:57:58
Igen éppen ez a baj. Szerintem még az igazán jó horrorfilm is ritka. Persze nem is nézek túl sokat, jórészt az alábbi okok miatt. A rendezők többsége nem bírja ki, hogy ne mutogassa meg a rettenetet a nézőnek, vagy ne próbálja lépten-nyomon ijesztgeni mindenféle szánalmas módon. A legutóbbi jó film, ami belopta magát a szívembe az a Saint Ange. Talán az a rendező meg tudná teremteni a hangulatot, talán nem. A filmje viszont remek lett (szerintem). Nem próbálja folyamatosan ijesztgetni a nézőt, és a rémségekre is csak utalgatások vannak. Nekem legjobban az álomvilágban játszódó, vagy azzal kapcsolatos novellák a nyerők Lovecraft-tól. Ha rajtam múlna biztosan valami ilyesmi lenne a téma. :)
2006-11-07 21:25:59
Szerintem Lovecraftból még nem sikerült jó filmet készíteni(a Dagon lehetne talán az egyetlen kivétel),és szerintem még jó ideig várhatunk rá,mert magának a történetnek a filmre vitele még édeskevés ahhoz,hogy a Lovecrafti hangulat átjöjjön.Pont itt bukik meg az egész,mármint a hangulaton.Nem tudom,ti hogy vagytok vele,de az ő történeteiben a félelem forrása mindig csak megemlítve van,szinte sosem látjuk,és ha egy filmben mégis megmutatják,hát akkor inkább tűnik viccesnek mint félelmetesnek.Attól félünk amit nem ismerünk,amit nem látunk,vagyis abban a pillanatban amint a szemünk elé kerül,már nem is félelmetes,hanem csak undorító,vagy nevetséges.Biztosan van olyan rendező,aki elég felnőtt ahhoz,hogy a novelláiból mozit készítsen,de ez még messze van.Én személy szerint a Charles Dexter Ward esete c.-ből tudnék elképzelni egy valóban vérfagyasztó filmet,mert szerintem ez a dark-horror műfaj abszolút csúcsa.
2006-11-07 20:59:45
Latom, rendesen beindittam a fantaziatokat! Nagyszeru, orulok neki!:+)
Jonnek meg kritikak, csak idot kellene ra talalnom, h megnezzem az adott filmet. Megsugom, h tervezem-de ez csak nagyon terv-h irok egy hosszabb lelegzetut a Dark Shadows-bol. (Akinek mondd valamit a nev, az most mosolyoghat, akinek nem, az kerdezzen ra batran!)
2006-11-07 18:07:12
Ajánlanám figyelmetekbe a Dagon című alkotást. Nem mondható túlságosan nagy alkotásnak, a novellához sem sok köze van. Inkább olyan mintha össze lenne gyúrva az Árnyék Insmouth (remélem jól írtam) fölöttel. Ez a film speciel nem egy rossz darab, főleg, hogy nincs zene az "akció" jeleneteknél, ami elég egyedi hangulatot kölcsönöz neki. Sajna a számítógépes cuccok, már nem mondhatók profinak, de nincs is belőlük sok. Azt nézzétek meg. Azért én kíváncsiságból meglesem a fenti alkotást is, főleg, ha nyugodt leszek. A Kárhozottak királynőjét is csak úgy érdemes megnézni. Főleg annan, aki szereti Anne Rice-ot. :))
Nadirah: ennyi rerővel nem is érdemes filmet, és illusztrációkat készíteni. Az emberi képzeletet nem lehet felülmúlni, de a hangulatot azt vissza lehet adni, csak olyannak kell próbálkoznia vele, akinek az egész nem üzlet, hanem jelent is valamit.. A könyv mindig is jobb lesz(és ez nem csak Lovecraftra igaz), de szerintem érdemes próbálkozni. :)
2006-11-07 17:35:24
Még ha jó lenne a film,akkor sem nézném meg.Lovecraft tipikusan az Érinthetetlen kategória szerintem,nem szabad filmet csinálni belőle,még az illusztrációkat sem kedvelem hozzá.Maradjon minden a saját fantáziaképeim szerint...Hát még ha ilyen is a film mellé akkor meg szégyelljék a pofájukat^^