Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Proklos
Alkotások száma: 243
Regisztrált: 2004-03-14
Belépett: 2012-06-28
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (20)
-Egyéb prózai alkotások (8)
-Mese (15)
-Versek (39)
Film / Zene
-Zenekritikák (12)
-Filmkritikák (3)
Képgaléria
-Festmények (31)
-Rajzok (61)
-Tattoo (11)
-Fotók (20)
-Digitális alkotások (12)
-Street Art (2)
Műfordítások
-Novellák (2)
Feltöltve: 2006-08-28 15:58:09
Megtekintve: 4012
Tankcsapda - Mindenki vár valamit (2006)
01. Rock a nevem (4:16)
02. Nem kell semmi (3:36)
03. California über alles (3:37)
04. Egy van (3:49)
05. Füst és lábdob (2:56)
06. Mindenki (3:53)
07. Az alagút végén (3:23)
08. A holnapot éljem túl (3:23)
09. Irgalom nélkül (4:04)
10. Dávid és Góliát (3:18)
11. Minden szó (3:47)
12. Hiányzol (5:28)

Kiadó: CLS Records
Megjelenés: 2006. április 21.
Hossz: 45:28
Web: www.tankcsapda.com

Mindenki vár valamit...
De még mennyire…, mindenki vár valamit, s általában zenét egy album meghallgatásakor, amit a mai magyar rock hullám éllovasai újból és újból elbuknak.
Igazából nem is az ő hibájuk ez, hanem a médiáé, mely rossz médium, s a magyar zenei élet botránya, hogy a magyar rock-metál a Hooligans-ben és a csapdában kifullad. Ez a két olyan banda, mely teltházas koncerteket formál a tömegből, s izzadtan ugrál a 13 éves gyerkőc az új pólójában; minden zenegépben ott vannak és igazán sikeresek.

Ám mi is akkor a baj az új lemezzel?
Nagyjából az, ami már jó pár éve… pontosabban a Ha Zajt Akartok óta. A tankék saját csapdájukba gördültek bele a siker és a reflektor által. Számaik zenei és szövegi tartalma egyre inkább populáris, már nem lázongó, csak itt-ott érezni rajta a még sikeres és őszintének mondható Punk 'n Roll és A Legjobb Méreg ízt.
Kitörni nincs lehetőségük, a sikerek a magyar határ és annak szélei körül történik, hiszen a külföldre kacsingató angol nyelvű Tanktrap névvel kijött 96-os EP (Cause For Sale) anno hatalmas bukás volt; az okok egyszerűek: erre a zenére csakis itthon van igény, másutt is vannak hasonlóak, nem egyediség kérdése ez; hanem évek + jó management + el nem baszott koncertek és a jó szerencse…

Zenei téren a csapda közel áll a Nirvana-hoz, melynek alapja a jó és könnyedén megjegyezhető 2 húron játszott 3 oktávos váltásokkal megoldott dallamfüzérek. Innen van az a szokás, ha valaki gitározni tanul, akkor Nirvana-t és Tankcsapda-t ajánlanak neki, hiszen könnyedén sajátítja el, és a siker élménye is megvan.
Az hogy egyszerűek a számok felépítései, egyáltalán nem baj. Nem egy Meshuggah, de nem is kell, hogy azok legyenek, hiszen ez nagyon másról szól… a bulizok, rocker vagyok, iszok, dugok, vezetek, és minimál lázongok, avagy ez a rock zene…

A lemezzel a bajom az, hogy semmi de semmi újat nem ad, szövegeik terén botrányosan ócska, a másik gond az, hogy szinte minden egyes szám visszavezethető valamelyik régebbi lemezükön található számra. Ezzel mi a baj? Hiszen akkor vissza a gyökerekhez dolog van, nem?
Hát nem… mert egy egyszerű zene, másként eljátszva is egyszerű, és felismerhető s így annyit sem nyújt, mint amennyit előszőr.

Természetesen a lemezen akadnak használható számok és alkalmas a rádióba vagy a kocsiba bömböltetni, tartalmaz egy Dead Kennedys feldolgozást is, de csak szépen lassan sorba.
Érdemes... :P

A kezdő szám szövege már bámulatos, de hát ez aztán a rock… „Én húzom az igát, én osztom az igét és felcsípek néha egy-két diszkós bigét, hogy megtudják, hogy mi az a rock és hogy a kulcstartójukon a nyuszi farok nem az egyetlen jó farok ebben a városban…”
Na ezért nem leszek én soha rocker, mert semmi kedvem megdugni pár Tankcsapdás csajt, csak azért hogy tudják mi az a rock :}
Amúgy zenei téren a megoldások nagyon az előző lemezt simítják.
A második szám a Nem kell semmi, s valóban nem, mert nincs is semmi, csak egy kis Mennyország turiszt utánérzet.

Ezt követi a Dead Kennedys feldolgozás a California über alles, ami zenei téren nagyon jó megoldásokkal kecsegtet, és elmondható az egész lemezről, hogy a hangzás és a zenei tudással semmi gond, csak a többi... Ebben a számban pl. a vokál szörnyű, köze nincs az eredetihez, meg hát a szövegek is…
Következő az Egy van, ami egyáltalában nem rossz szám, sőt, megkockáztatom, hogy a lemez egyik legjobb száma, a szövegek rendben vannak (amennyire az a csapdáéknak rendben lehet), a vokál se olyan rossz, a zene is jó, persze meg sem közelíti a régi kultikusnak mondható lemezeiket: Conektor 567, A Legjobb Méreg, Jönnek a férfek, Az Ember Tervez...

Ezután egy igazán ötlet dús számcím jön a 12-es menetelésből ötödik gyanánt; Füst és lábdob… ez egy tipikus olyan track, amellyel a csapda az előző lemezeit is telerakta, azt hiszem ezt hívják Tölteléknek? (4 jó szám maximum EP lehet, de 12 szám, amiből 4 jó, 8 töltelék… na az már ALBUM).
Aztán a 6os (Mindenki) és a 7es (Az alagút végén) olyan, mintha egymásba tekertem volna, s nem kicsit Conektor 567 íze van, ami amúgy a lemezen rengeteg helyen érezhető, de legyünk már őszinték; ez érthető is, mert az volt az utolsó normális nagylemezük, ami nem válogatás és nem is égés…

A holnapot éljem túl-ról nem tudok mit mondani, annyira szar, hogy végig sem bírtam hallgatni, egyszerűen idegesítő ez a taknyos-nyálas POP-punk-rock, s én megértem, hogy a közönségnek mi kell, csak ilyen szinten kifordulniuk önmagunkból… nagy úr a pénz, és hatalmas hercegnő a siker, de ebből nagyon csúf házasság kerekedett.
A lemez legerősebb tétele a 9-es… Irgalom nélkül, mely komolyan mondom, egy jó szám, ez a lötyögős középtempózás egy kis melankóliával, bár ez is nagyon hasonlít egy Conektor 567 számra, a Tavasszal-ra (hasonlóan depresszív is, de ez egy ilyen lemezen egyáltalában nem baj; sőt!). A szövegek itt sem olyan rosszak, még azt is megkockáztatom, hogy Lukács 2 napot agyalt rajta, igazából arra leszek kíváncsi, melyik szám lett vagy lesz siker a lemezről.
A következő szám se olyan rossz, Dávid és Góliát, melynek pattogós és nagyon punkos, és a Vonat-ra emlékeztet, szöveg terén meg a Bárány-ra (mindkettő megint csak Conektor 567).
11-esként a hihetetlenül egyszerű és egyben semmitmondó Minden szó köszön ránk… hát nem tudom, azért ilyet szerintem egy kezdő zenekar is pár óra alatt összehozhat, csak itt a TANKCSAPDA a védjegy és a márkanév, szóval eladható és viszik, mert ez a ROCK zene…
A záró tétel (Hiányzol) se valami hatalmas megmozdulás, mint a cím is jelzi egy romantikus tétel, Lukácsék gondolnak rá, hogy nedves legyen a bugyi, csak annyira értelmetlen mind zeneileg mind szövegileg, hogy inkább 100x a HIM, mint még1x ez.

Összegezve a lemez a hatalmas istenítések ellenére nagyon gyenge, csak ritkán és néhol összetett, s olykor értelmes is, ám mégis ez amolyan semmilyen lemez, bár a Ha Zajt Akartok (ha szart akartok) és az Élni vagy égni (ha ezzel égni akartok sikerült, ha megélni, akkor nem) lemezeiknél mindenképpen jobb.
A hangzás igazán profi, a dobok a stílushoz képest korrektek - sőt, a pumpáló tempók dobnak az egészen és teszik eladhatóvá (bár kiváncsi vagyok, ha egy ilyen lemezzel egy ismeretlen banda jelentkezett volna, ők milyen messze jutnának vele... elárulom; semmeddig!!!), a gitárok modernsége tipikusan az, ami a mai divat bandákra jellemző: rendesen szól, zúz, de mégsem bassz fejbe, mert így emészthetőbb.

Ha belegondolok, hogy ennek a bandának milyen lemezei voltak (bulizásra, ivásra tökéletesen megfelelő, olykor-olykor pofánköpösen lázadó, és néha nagyon is mély vagy szókimondó), s most hallgatom ezt, amiben így utólag belegondolva érzek egy kis Guns N' Roses-t, de ettől még nem fogom felpontozni, le sem; azt kapja, amit érdemel:

Ez bizony 10-ből 4-es!
...Dübörögjön a RÁDIÓÓóóóóÓÓÓóó... másra úgyse jó!...
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2009-08-05 20:26:56
Szerintem ez erős túlzás. 10-ből hetes, vagy 8-as. Fülbemászó, erőteljes ez az album és vannak tipikus Lukács rímek értelmes szöveg csokorban. :) Az Élni vagy égni valóban rosszul sikerült album. Inkább arra illik amit leírtál szerintem.
2006-11-25 10:15:34
ezt ők elbaszták, de amúgy PONTOSAN erről van szó + pénz--> siker, amiről TE beszélsz.
2006-11-16 22:31:00
sajnálatos tendencia ez a mai rockzene screene szempontjából, avagy ami felszínes az kell a népnek, az nem szánt fel, nem merülsz el benne és még egy kis szépséggel is megcírogat... non comment.
2006-11-14 11:51:23
Jujjj ez nem igaz :D
én szeretem :-S
mármint a Cserkót :D ezért elfogult vagyok :-S
hmmm pontosan a magamfajta 5éves - lelkű lányoknak való album ez :D :D :D
2006-11-13 14:43:58
simán, ha tetszik, hát hallgassad. Nincs ezzel semmi gond, de szerintem TE is érzed mennyire csúsznak lefele...
2006-11-12 17:07:11
Egyszer hallottam csak ezt az ominózus anyagukat, de ahhoz képest, hogy úgy hirdették, "a legjobb anyagunk", köze nincs a "szanaszét b#szott rock'n'roll-hoz". Mint az Edda művek vagy a koronás B betű esetében.... S most lehet, hogy meg leszek kövezve, nekem speciel az 'Élni vagy égni' album tetszik. Még szóbaálltok velem????
2006-11-10 19:27:50
volt olyan szám, amit nem sikerült :}
2006-11-08 22:30:28
Jah, nekem aztán mind1, hogy régi album, vagy új, amit kiadtak, akkor sem bírom őfenségüket:-PPP
2006-11-08 22:29:13
:-)))) Nagyon tetszik ez a kritika/elemzés, mer' még csak most jutottam el ideág...Én is csak képzeletbeli kalapmegemeléssel tudok tiszetelegni azon képességed előtt, hogy végig tudtad hallgatni!!;-Đ
2006-11-04 15:05:57
pontosan erről van szó a TCS esetében, köszönöm!
2006-09-26 18:06:36
lol... több mint vicces,; ez már szánalmas :P
2006-09-26 15:51:02
Megvan róla a sláger. Az 1es szám, ami mégjobban erősíti az írásod. :))
2006-09-05 01:23:06
Természetesen a pénzért nyomják, és a populáris lemez sok pénzt hoz. Holott nagy név a TCS itthon, nagyon odavágós és lázadó albummal is sikeresek lennének, ha ráraknának 2 rádiós számot, de nem... az egész olyan. Röhej hogy a danubius.hu-n olvasok róluk :PP
2006-09-04 10:16:59
Szerintem nem kemény írás ez, inkább igaz. És az igazság tud néha a legfájdalmasabb lenni. Gratulálok neked! Az itt leírtakért, hogy őszintén megmondtad és azért is, hogy végig tudtad hallgatni. Nekem „sajnos” nem sikerült. Pár szám után betettem mást, persze ha hallgatnék rádiót ott biztos visszaköszönne. De amennyire lehet távol tartom magam a médiától. Ez van. :) (az okok fentebb. A Tv-ről és a híreiről meg nem is beszélek, meg azokról, akik ott dolgoznak és elhiszik azt, hogy jó, amit csinálnak. Mihez képest?) A másik érdekes dolog, ha a régebbi albumokat hasonlítjuk az újhoz(újabbakhoz) az, hogy a „régi” Tcs simán lázadt volna ez ellen és az ellen, amit most képviselnek(lásd. Jönnek a férgek pl.). És ez az igazán elgondolkodtató. Azt nem mondom, hogy nem szerettem, mert hazudnék. Emlékszem régen még Halason is voltak, csak akkor még kicsik voltunk és nem engedtek a szülők, pedig mentünk volna, ahogy utána többször is. De ez már múlt idő. Zeneileg nem sokat értek hozzá, mert nem tudok zenélni. Inkább egyetlen dolog számít, hogy érezni lehessen, hogy az a zene belülről jön, stílustól függetlenül. Ha ezt nem érzem, akkor számomra meghaltak. A másik elgondolkodtató dolog számomra az, ha egy zenekar évente piacra dob egy albumot. Annak már eléggé pénz szaga van, persze akadnak kivételek, csak ritkán. Kábé ennyi a véleményem.


2006-09-03 08:45:58
Thomas kapásból vágta mi a helyzet, Mera... a kritika kemény, ám ennek oka van, és ez a vélemény egy magyar komoly zenei oldalra is felraktam.
(elsősorban oda írom a zenei kritikákat, ide csak utána felrakom, hátha érdekel valakit... www.nuskull.hu). Az oldalon még a 4 pontot is sokalták érte, egyszerűen már annyira fos amit csinálnak, hogy az már szarnak se nevezhető. :P
2006-08-30 12:37:25
Menyországtouristos dolgaiktól számítva én sem voltam elragadtatva a produkcióiktól. Az Agyarországot már végig sem bírtam hallgatni, az Élni vagy égni pedig hát úgymond nagy nulla. Ezek alapján az új matériától sem várnék sokat, így hajlok elfogadni ismeretlenül is a kritikát, amely igen kemény azért.
2006-08-29 16:15:13
Hát ja, a Tcs pályafutása tökéletes példa egy zenekar elkorcsosulására... emléxem, mikor tesóm 13 évesen kivitt életem első koncertjére, akkor még szinte a kutya sem volt rájuk kíváncsi, egy közepes méretű klubban léptek fel... akkoriban naponta többször is lement otthon az Ember tervez... azóta ők is változtak, én is, és ma már egyszerűen semmit nem ad nekem ez a zene...