Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-05-30 09:36:18
Megtekintve: 1437
Energia11 - palóc tanmese és a valóság
11. A valóságba ugrottunk most.

- Tudod hogy mi a külömbség egy mese és a valóság között? Persze hogy tudod. Ha álmodunk akkor az hasonló a meséhez és ha felébredünk akkor egyszercsak mint egy ajtón ha kinyitjuk belekerülünk a valóságba. Csak úgy akaratunk ellenére is belepottyanhatunk az egyikböl a másikba. Hasonló dolog történt ebben az esetben is. - Hogyan? Miért?
Mielött többet olvshatsz majd a Józsi bácsi kalandjairól a Magorban és másutt, történt ugyanis - és az nem mese - hogy valakinek nemtetszett a mese. Nem a Józsi bácsi hibája hanem ebben az eseben az enyém, mese irójáé, tehát az enyém -. Te jó és engedelmes gyerek vagy ugye? De ha azt írnám rólad hogy rendetlen vagy, az ugye nemtetszene. Gondoltam én is!
- A lidérces álmaink sem tetszenek néha ami ott velünk történik, úgye? Ha Józsi bácsi helyzetébe képzeled magad, hát akkor...? Töled kérdezem, neked hogy tetszettek a Józsi bácsi kalandjai? Te másképpen akartad volna? Vagy sajnálod szegényt? Persze mint mesebeli figurát nemkell sajnálnunk. De mivel megeshet ilyen is, emiatt tanulságos lehet ha megismerhetjük a mások gondolatait/véleményeit is erröl arról és különösen a Józsi bácsi jelleméröl. Biztos hogy leszürhetünk valami hasznos tanulságot az esetböl. Mert ugye egy tanmese is csak egy mese de a valóságot célozza meg és ebben különbözik a más meséktöl, és valahogy ezt mindenki érzi és tudja és reagál erre. De a tanmese éppen ezt szolgálja. Éppen ezért történhet meg az hogy nemegészen mint csak mesét veszi számon valaki hanem magára veszi és megsértödhet. Ezt abból tudjuk mert megtörtént.
Nemírom ki hogy pontosan ki írta ezeket a véleményeket mert nemis az számít itt most, elég ha ök tudják és talán te is közöttük vagy ha hasonlóan gondolkodol. Talán sokan vannak akik hasonlóan gondolkodnak de ezt én sem tudom sem mások és nemis akarom megtudni, mert úgye akinek nemtetszik az ne olvassa. - Nem úgy van? - Igazad van! Nem egészen úgy van!
Amit a Józsi bácsi jellémméröl kritizáltak - hogy én ezzel sértegetem a palócokat - az eset elöször egy félálomba helyezett, mialatt a kritika halmozódott. Többen rátettek egy egy lapáttal. De voltak akik felébresztettek ebböl az alváspozicióból és azoknak köszönheted hogy többet fogsz hallani a Józsi bácsi kalandjairól.
- Tudod mit is jelent az hogy valaki bugyuta? Erre panaszkodtak hogy én igy jellemeztem Józsi bácsit. Hát azért ne félj, mert erröl mitsen tud a Józsi bácsi és mi sem fogjuk elárulni neki, nehogy ö is megsértödjön. - De gondolod hogy megsértödne? - Vagy mégis mondjuk meg neki? Ezt biztosan megtehetjük mert ö egy mesebeli figura és tulajdonképpen nemtörödik azzal hogy mi hogyan vélekedünk róla. Tehát nyugodtan jellmezhetjük öt úgy ahogy az lássuk, különösen itt és most - ö ugyanis egy mély álmát alussza.
Vannak tehát akik nemszeretik amit írtam a mesében, az egyik ilyen határozott véleménnyel kezdem. Azután vannak olyanok is - amit én, mert nemakartam rosszat, szeretek - akiknek tetszett a mese. Mindenki vélkedjen azonban teljesen szabadon, remélem te is ezt teszed. A mások véleményét is tiszteletben kell tartani mégha az egészen más is mint a miénk, de ezt fölösleges volt mondani mert ezt te is tudtad, úgye?
A következökben arról olvashatsz hogy milyen érdekes és változatos lett az eszmecsere. A Józsi bácsi sohase tudta volna elképzelni hogy személye milyen nagy port fog kelteni: - de ez más dolog. Hát akkor kezdjünk neki:

1. Egy jóérzésü palóc testvérem "horsi" kezdte el a diszkurzust, egy a palóc hagyományok elkötelezett örzöje és híve. Tehát különleges súlya legyen annak amit ö mond.
Horsi a Józsi bácsi védöje és én lettem, az alkotója, ebben az esetben a vádlott.

"Tisztelt sincomi! Nem értem az egészet, amirõl írsz. Ugyanis én palóc vagyok, és még a mesében sem történhet amirõl írsz. Tehát alapvetõen egy tárgyi tévedés az írásod, amelyben kifejezetten rossz színben állítasz be bennünket. Lehet hogy valami tévedésen alapuló írásoddal megsérted a magyarságot, és ezen belül is egy népcsoportot.
Az én népem a palócság a Honfoglaláskor került ide Nógrádba. A hatalmas munkabírásuk, szerénységükrõl, különlegesen magas kvalitásukról híresek. Madách Imre, Mikszát Kálmán mûveit említeném, de lehet hogy nem tudod hogy Rónai Gyula (falum szülötte) nélkül nem ilyenek lennének a vasúti sínek, a vasúti kocsik, a kerekek, hiszen ezeket õ fedezte fel, illetve dolgozta ki ennek egységesített szabályait, vagy hogy Bátki József az új hazád több templomának festette oltárképét. Ezekrõl az emberekrõl írsz. Én egész életemet a palóc hagyományok, szokások, illetve a nyelvjárás ápolásának szenteltem, ezidáig. Hiszen feladatomnak tartom, hogy a nehéz körülmények között is fennmaradjanak a Honfoglalás Kürt, Gyarmat és Keszi törzseitõl eredõ kultúránk gyökerei. Irodalmi munkásságom egy részét is ennek szenteltem és szentelem ma is. Ezért kérlek légyszíves máshol köszörüld tolladat, úgy hogy azzal még véletlenül sem sérts embereket, csoportokat és szülõhazád népét. Köszönöm!"

2. Epü ezt válaszolta erre
"Üdv! Szerintem ez egy KULTURBARBÁR! Az összes tudományos és néphagyomány stb ismereteivel együtt. Ezen az alapon a fél világ megsértõdhet!
Tudod mit pukkaggyon meg, mint a hájashúrka, ha csak ennyi humor szorult belé! Lásd példáúl a székelyeket. Hány székely háborodott fel a székely vicceken? Egy nép kultúrájába nem csak a szupremenek és a gatyahimzésmintájuk és nem ritkán hibásan tanított történelmi multjuk tartozik bele, hanem a humoruk és a róluk írt humoros írások is.
Azt javallom írd meg a történet folytatását és kerítünk módot, hogy elolvashassák azok akiket érdekel."

3. Biko hozzászlása
"Szia!
Nem vagyok jártas ilyesmiben, de a jó történeteket, meséket szivesen olvasom.
Viszont az az emberke, aki nálad reklamált, számomra legalábbis, egyértelmûen neki nem tetszõ dologért reklamált sokak nevében.
Úgyhogy én most csatlakoznék Epühöz:
"Különben személyszerint nem hatalmaztam fel, hogy megsértõdjön a nevemben. Csak sértõdjön a saját nevében."
Mert én például magyar vagyok, annak is érzem magam, és kifejezetten élvezettel olvasgatom az írásaidat!
És ezután is szeretném olvasgatni õket!"

4. Szelszi értekezése.
"Szia Simcomi!
Ezt itt Blaci fórum, szóval ameddig õt nem keresi meg hivatalos szerv a betiltással, addig bátran írjál ide.
Én megpróbálom mindig a másik oldalról is megközelíteni a dolgokat. Vannak mély érzésû emberek, és valljuk be sok féle képpen lehet olvasni és értelmezni egy mesét. Elhiszem, hogy a kritika íróját bántja ill. sérti valami, nem csak kekeckedésbõl írogat. Amit hiányolok levelébõl az pont a sértõdés miértje? Én megkérdezném tõle, hogy a mese melyik részével van próblémája, hol érzi sértõnek az írásod. Lehet, hogy Te is elgondolkodnál érvein, ill. lehet hogy Õ is másként közelítené meg a mesédet, ha választ kapnátok egmástól.
A mese alap sztoriából kiindulva az egyik népcsoport segítségére siet a másik népcsoportnak. Már itt az elején a jóindulat érzhetõ, a másikra odafigyelés, segíteni akarás.
Egszerû embereket ismerhetünk meg a történetben, de az egyszerûség itt nem lealacsonyító és nem egyezik meg a buta v. ostoba ember képével.
Fele ilyen egyszerû lenne a világ...."

5. Blaci igy gondolja
"Sziasztok,
Úgy látom muszáj hozzászólnom a témához.
Elösször is a mesével semmi baj nincs! Nyugodtan folytasd.
A kedves úr engem is megkeresett egy olyan hosszú levéllel, amit bevallom, még végig olvasni se volt nagyon kedvem, amúgy meg nem is értettem teljesen. Szelszi segítségét, kellett kérnem, hogy pontosan mirõl is van szó.
Azt is bevallom, hogy én nem olvastam eddig ezt a mese sorozatot, de most elolvastam az utolsót, és tájékozódtam a témában.
Mint mondtam a mesével semmi baj nincs! Ez egy normál mese. Sem, a fórum szabályzatba sem bármilyen más törvénybe ütközõt nem tesz nem tartalmaz.
Megértem, hogy ha valakinek nem tetszik a meséd, hisz mindenkinek szíve joga eldönteni hogy neki tetszik-e vagy nem. Természetesen, mint ahogy ti is nagyjából jól látjátok, ezért még betiltását, törlését, stb. nem kérheti. Sem, maga sem bármilyen szervezet nevében.
Az egészrõl azonban azt gondolom, hogy valaki ha valami nem tetszik neki azt vállalja fel, nyíltan. A nekem írt levél, sem az ide beidézett, nem tartalmazza, hogy konkrétan mi az ami sértõ, melyik mese melyik része, stb. Valamint azt sem értem, hogy miért Emilben keresett meg téged, de azt pláne nem, hogy miért keresett meg engem, a fórum vezetését. igazából a kapott levél többszöri elolvasása után se értem nekem miért írt, mivel nem tartalmaz semmilyen konkrét kérést, kijelentést, stb. amivel nekem bármint is kéne tennem, azon kívül, hogy kijelenti, neki nem tetszik és fel van háborodva, valamint homályos célozgatásokat tartalmaz még.
A továbbiakban a tisztelt úrnak is megírom, hogy nemtetszésének kulturált formában a fórumon nyugodtan hangot adhat. HISZ A FÓRUM ERRÕL SZÓL, MINDENKI LEÍRJA AMIT GONDOL, AMI ESZÉBEJUT, VÉLEMÉNYÉT, STB. Ennél sokkal többet addig nem tehet, amíg bármilyen törvénysértés nem történik. Az pedig nem volt, és ahogy nézem nem is nagyon lesz.
Még ragozhatnám de, nem hiszem, hogy ezzel a témával többet kéne foglalkozni, szerintem folytasd a verset, ti többiek meg a fórumozást."

6. Sincomi válasza Szelszihez.
"Szia Szelszi!
Valami oka biztos hogy van
Az oka talán ez lenne?: "... és a förhös szegény feje valóban egy bugyuta ember benyomását kelti. Ezzel a bugyutasággal Te itt egy népcsoportot jellemzel, ami sértö rájuk. Megértem a megbántóttságot , mert..."
Nekem itt az a furcsa, mert ha így fogja fel valaki aki olvassa a mesét akkor én csak sikeresnek találom a föhös jellemzését. Mert ugye ez volt a célom vele de anélkül hogy sértegessek valakit, népcsoportat stb. Azt hogy valaki a népcsoport nevében sértésnek itéli ezt valóban nem értem.
Egy ilyenfajta "bugyuta" kiindulás a mese történeténetének az egyik feltétele.
A jellemzés elérte a célját."

7. Igy reagált Pirosliliom
"Üdv. Sincomi!
Csatlakozom azokhoz akik olvasnák irásaidat, szeretném, ha folytatnád, indokolni nem hiszem, hogy kellene én mégis megteszem. Nekem tetszenek irásaid, ne add fel, akinek nem tetszik ne olvassa ez az én véleményem
Annyi téma van az FC-n aki nem kedveli amiket irsz kerülje el én nem szeretném, mi több szívesen olvasnám történeteidet a jövõben is!
Köszönöm elõre is hogy folytatni fogod!"

8. Epü szellemes hozzáfüzése.
"Üdv sincomi! Tehát? Folytatás jön? Várjuk a mesét! A sértõdõs emberke meg, ne olvassa! Mint már említettem, nem hatalmaztam fel, hogy "érdekeimet" képviselje! Ez a történet, mese. Semmivel sem rosszabb, jobb, sértõbb, mint bármelyik másik! Ha valaki nem szereti a horrort, ne olvassa Jancsi és Juliska történetét."

9. Horsi válaszol
"Tisztelt Fórum! Nem voltam tagja az önök levelezõ fórumának és most is csak azért és addig jelentkezem be, hogy tisztán lássanak a palóc tanmese ügyében:
1.Én soha, senkitõl egyetlen listán, fórumon, portálon nem kértem az írás felfüggesztését. Ez kitaláció!
2.Én nem is vagyok tagja csak egy portálnak. Azon a portálon sincs letiltva – ahogy azt a szerzõ állítja – az írás. Ezt meg is lehet tekinteni. Sõt! Azon az egy portálon két közlési felületen is olvasható. A szerzõnek ez volt kevés. És ugyanazon a lapon újabb helyen kezdte el közölni (tehát, hogy pontosan értsék egy lapon harmadik felületen) az írást. Ott (nem csak én) elõször az írás minõségét kifogásoltuk, melyet a szerzõ meg sem válaszolt, a helyesírási hibákat ki sem javította. Amikor a harmadik felületen is közölni kezdte, írtam neki azt a hozzászólást, amit ide tett fel. Ott válaszra sem méltatott.
3.Én kéréssel fordultam a szerzõhöz, amire azóta sem válaszolt, hanem máshol, ahol nem vagyok jelen (az itt folyó félrevezetõ vita is egyik ismerõsöm révén jutott el hozzám) szeretné ezt megvitatni. Kívülállókkal.
4.Én ismerem jogaimat, így nem kértem és nem is fogom sosem kérni, még az adott listán sem az írás törlését. Ezért fordultam a szerzõhöz, aki saját belátása szerint kell, hogy eljárjon.
5.Ennek megfelelõen miért is tiltatnám le, ha végre valahol elolvassák valakinek az írását a sokszoros közlési hely közül. Végre van egy hely, ahol értik a szerzõt! Ennek örülni kell.
Tisztelettel: horsi"

10. Sincomi válasza horsinak.
" Szia Horsi!
Örülök hogy elmondtad a véleményedet. - Hogy miért nem válaszoltam? Az talán sajnos a habitusom miatt történt. Ha ugyanis úgy érzem hogy túl nagy a falat akkor legszivesebben kitérek befogadni. Az ügy váratlanul ért és méghozzá elegendö nagy súllyal hogy nemtudtam mit mondjak. Mégjegyzem még most sem tudom. A kizárást ha megtörténne is eltudom fogadni de a kiváltó ok súlyossága megdöbbentett. Az életböl pedig megtanultam hogy mindég vannak okosabb emberek nálamnál tehát legjobb hallgatni amig mások véleményét meghallgathatom. A Te véleményedet ugye ismertem.
Emellett felfordult itt köröttünk a világ is. Még ma is olvasható az ujságokban a dánok próféta esete. Ez persze engem is izgatott és ebben a légkörben ami itt volt nemvolt könnyü szamarat állni.
Te mertél felszólalni és kritizálni és ennek hasznát vehetjük mert tanulhatunk belöle. A bátorságod - ha eddig nemis értünk egyet - dicséretet érdemel. Végül lehet hogy neked lessz majd igazad mert úgylátszik az érzékenyek fogják rettegésbe tartania világot.
mvh
acsai"

11. Pirosliliom válasza
"Sziasztok!
Remélem nem az érzékeny emberek sem senki más nem fogja rettegésben tartani a világot. Jól kinézünk, ha már irodalmi mûvek közreadása is vihart kavar. Távol álljon tõlem, hogy bárkit is dicstelen szavakkal illessek az nem az én világom, mint korábban mondtam, ha nem tettem volna most megteszem nekem személy szerint Simconi irásai tetszenek és szívesen olvastam és szeretném a jövõben is olvasni. A Fórum Centeren nem szokás senkit akadályozni abban, hogy szabadon elmondhassa ami kikivánkozik belõle, szerencsére.
Pont ez az oka, hogy szívesen járok ide itt mindenki elmondhatja amit gondol valamirõl és miután tisztázták minden megy tovább a maga útján!
A magam részéról nagyon szomorú lennék, ha ez a jó kis csapat mondhatnám család megbomlana, mert egyesek más véleményen vannak.
A nézetek ütköztetése fontos, mi több hasznos dolog, de nem szabad olyan hévvel tenni, hogy e helynek az eddigi - szerintem nagyon jó hangulatát - szétzilálja!
Simconi kérlek ne add fel várjuk irásaidat, csalogasd vissza az elillant kedved. Azt gondolom most nem kizárólag a saját nevemben beszéltem.
Szia Horsi
Téged pedig arra kérlek, hogy más fórumon történt sérelmeiddel ne itt csinálj rossz hangulatot. Csak ez mezei fórumozó vagyok én itt jólérzem magam mik nem kezdtél el itt hangulatot kelteni nem voltak jellemzõk az
FC-n egymás sértegetései.
Ja még egy apróság, az a másik fórumon amire hivatkozol senkinek nem jutott eszébe, hogy segitsetek kijavítani a helyesírási hibákat, ezt zárójelben mondom és csak neked, merthogy itt megtették és nem kerestek a kákán is csomót, nem a helyesírási hiba, hanem a tartalom volt a lényeg.
Sajnálom, ha zokonveszed amiket irtam, de itt ez a szokás, hogy kulturáltan cserélünk véleményt és mindenkinek joga van elmondani mirõl mit gondol ahogy Neked másnak is.
Üdv. Pirosliliom"

12. A törvény oldaláról is jött kijelentés
"Sziasztok!
Egy vélemény a törvény oldaláról. Azt hiszem mostmár szabad az út.
"Kedves Sincomi!
Ugye most viccelsz?!
Mi ebben a jogellenes???
Mi lett volna, ha annak idején Aesopust is avval a mércével ítélték, volna mint ma a tanmesédet?!
Megnyugtatlak, hogy jogod van "gyûlölni" is... Arra senki nem kényszeríthet, hogy egyeseket szeressél. A jog biztosítja számodra is a véleménynyilvánítás szabadságát. Ez azonban nem lehet a nyilvánosság számára uszító jellegû, aránytalanul sértõ, indokolatlanul bántó stb. "
Nos, most úgy érzem mehetek tovább. Az estleges további eszmecserét - ha volna - talán jobblenne egy másik külön topikon folytatni. "

13. Rinka biztatása
"Én,mint olvasó, tiltakozom a "Jancsi és Juliska" címû mese ellen, mert micsoda dolog az, hogy a boszorkány meg akarja enni a gyerekeket.Az állatvédõk nevében pedig tiltakozom a hétfejû sárkány lefejezése ellen.Továbbá X.Y. író összes könyve ellen, mert nem szeretem a stílusát!Követelem, ne jelenhessen meg több könyve"Z" írónak!Hogy mások szeretik?Az az Õ bajuk!Ugye, milyen nevetségesen hangzik?Szerintem,ki a mákos rétest szereti, ki a káposztásat-de attól még mind a kettõ finom lehet.Az olvasó ízlésétõl függ.Még a Nobel-díjas írókat sem olvassa mindenki.Úgy gondolom tehát, ha senki számára nem sértõ,nem bántó,nem sérti a jóízlést,
sõt a nagy többség szívesen olvassa meséidet, nyugodtan írd csak tovább a történetet. Aki szereti, olvassa, aki pedig nem, az majd más olvasnivalót keres magának, hiszen számtalan lehetõséget talál az interneten.
Úgy gondolom, jó reklámot csinált a mesédnek ez a kis vita.Bevallom, én az elején azért olvastam el,mert kíváncsi voltam, mi volt a vita kiváltó oka .A késõbbiekben már élvezetbõl olvastam.
Remek a fantáziád, a stílusod pedig úgyis csiszolódik, minél többet írsz."

14. Szelszi viszi továbbra a kérdést
"Szia Acsai!
Miben fõzte Józsi bácsi a nyúllevest?
Várom a folytatást, fogadjunk, hogy lesittelik az öreget."

Ez a kérdés is megfejésre vár nem gondoljátok ezt ti is? Még eddig seni sem kapott megnyugtató választ erre a fontos kérdésre. Miben fözte Józsi bácsi a nyúllevest? Mekell kérdezni a Józsi bácsit nem gondoljátok? De emiatt is vissza kell ugrani a
mesébe.
És ha másképpen akarjátok a mesét vagy folytatását akkor irjatok nekem erröl, nagyon szivesen fogadom a kritikát is. Hátha ti is belekrültök a Józsi bácsi kalandjaiba. Milyen kalandokba szeretnétek még látni öt?
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!