Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-04-28 16:46:09
Megtekintve: 784
Energia9 - palóc tanmese
9. Mostmár jobban értem


- Józsi bácsi! Mostmár indulhatunk.
- Jóvan, jövök máris.
- Sietnem kell vissza a fövárosba. Majd a csárdában, itt aközelben, megvendégelem egy magor különlegességgel. Jó lesz?
- Ha pálinka a neve, akkor benne vagyok.

Úgyis lett. A Józsi bácsi arra gondolt hogy majd igy jó lessz feledni a kelemettlenségeket, amikben része volt az utolsó idökben. A felügyelö pedig arra gondolt hogy majd talán jobban megered a nyelve és igy próbálja meg megnyerni a bizalmát. Nemlehet tudni azt sem hogy nem-e félemlítették meg talán a... és egy puha módszer segítségével talán maj kicsikarhat belöle több információt. Jobb lenne mindenképpen ha összedolgozna mert még botrány is csinálhat mindezekután, hogy.... Igy is lett, vagy lehetett volna de mégse.... Mert a Józsibácsinak máson járt az esze minthogy feljelentse a dolgot. A rablás az a csendörség dolga és én most csinálom az enyémet nincs idöm idöt vesztegetni. Ès ezért, amikor megnyilt az alkalom, egyenesen a saját feladatkörébe kérdezett.

- Hogyis hívják, nemtudom a nevét, és azt szeretném kérdezni hogy mi is az hogy üveházhatás?

A felügyelö elcsodákozott a kérdésen, erre egyáltalán nem számított. Öt egészen más érdekelte most, de gondolta ez mégis megfelehet, a kezdetnek jó. Tudott feleni is ezért szivesen válaszolt. Mint pedagógus is tanítani is nagyon szeretett és szivesen magyarázott érthetöen gyerekszinten.

- Hát megpróbálom, különben Tudó vagyok, tudom azt is hogy miröl van szó, mert engem is érdekel a dolog.
Csak azt nem tudta hogy milyen alapon kezdje. De a Józsi bácsi, mielött bekezdet volna, akérdésével a segítségére jött.
- Úgy halottam hogy egy kibillent egyensúlyról van szó.
- Persze! Ez igazán egy jó megközelítése a dolognak. Kevesebbet tud szellöztetni a földünk, igy marad az energia, próbálkozott a Tudó.
- Mit? Ezt most hogy értsem?
- Ha fütesz a szobában, kezdte alapfokon a Tudó, és ha nincs szellöztetés akkor túl meleg lessz a szobában, úgye?
- Nincs probléma mert akkor kinyitom az ablakot.
- Azt megteheti Józsi bácsi de a nap nem. Ki az aki szellöztesse a földünket? Azt senki sem tudja!
- Az úgy igaz!
Fogékony esze van mégis ennek a palócnak gondolta és ezért bövebben folytatta.
- Mint a ház falai körülveszik a szobát, a föld körül is van egy gáztakaró és az tartja vissza meleget a földre és ezért lessz túl meleg a földön. Mint egy övegház falai, tóldotta hozzá, ezért mondják üvegházhatásnak. Mivel látta hogy a Józsi bácsi minden szavát felszívja, tovább folytatta magyarázatát. És ha ez a takaró egyre tovább vastagodik és vastagodik, akkor még kisebb lessz a föld saját szellöztetése. És mivel a nap csinálja a dolgát mint ezelött több szellöztetésre volna szügség. A probléma az hogy amikor a takaró csak vastagabb és vastagabb lessz, elöbb utóbb kibillen az egyensúly. Az éghajlatban gyülik az energia és ezután amikor begerjed okozza az itéletidöket. Mindenki rossz kedvü lessz ilyenkor, az emberek szidják a a napot is meg az Isten is, ha jön a túl meleg, árviz, vagy orkánok stb.
De most nem folytatta tovább, mert mint jó pedagógus, kivárta hogy van-e fontos hézag valahol a Józsi bácsi megértésében.

- A melegben szoktuk hesegetni a levegöt az orrunk elött vagy aludni egy jót, mondta Józsi bácsi, mert most nemtudta hogy mit mást mondjon. De érezte hogy ez csak üres duma volt.
- Igen, a Tudó nemtörödött ezzel, vannak a magorban is kondicionálások, levegömozgatók, hütök stb de ha nagyon kibillen az egyensúly akkor semmi sem segít. Rossz kedvüek leszünk és mégesek, karambólozunk, meg az a sok beteg is nagyon szenved ilyenkor. Hasonlóan az éghajlattal, mintha az is begurulna és nemtudna uralkodni magán mert sok energia van benne. És most ez a szénrablás a vonatról... talán ideje lenne erre is rátérni gondolta most a Tudó... de még nemlehetett mert a Józsi bácsi mintha megint magához tért volna.
- Mégsem értem az egészet szólalat meg most összegezvén a dolgot. A magorok messziröl vezetik csövekben ide a gázt. Ezt értem is meg nemis. A gázt pedig elégetik és amiböl megint gáz lessz és ami fentmarad a levegöben mint egy vastagodó takaró.Ezt azt hiszem értem. És ebböl keletkezik azután az üvegházhatás. Ennek hatására fellbomlik az egyensúly. Ezt is azt hiszem értem már. Az éghajlatnak pedig a felbomlott egyensúly hatására melege lessz és kezd kínlódni mert nemtud szellöztetni és mégében begurul és csinálja az itéletidöket. De mégis akkor mi ebbe a jó? Miért csináljátok ezt?
- Miért égetjük a gázt? De nemfolytatta tovább mert...

Egy kissé nyomott csend követte Józsi bácsi szavait.
Nemis egy buta küldöttet küldgtek ide hozzánk a Magorba a palócok. a kérdésk amelyeket
ez a küldött kérdez nagyon értelmesek. Csaknem örült hogy ilyen intelligens utasa lett most akinek kérdései elfeledtették vele útjának tulajdonképpeni célját. De még arra is lessz majd idö és....
A Józsi bácsi ugyanazon morfondírosott. Annak örült a legjobban hogy olyan sokat tanult ezend az úton, amire igazán nemszámított. Ezért úgy érezte, hogy mégsem volt hiba ilyen rámenös kérdést a Tudó fejéhez vágni, mert érezte mintha megnyerte volna a bizalmát. De azt hogy: "Miért csináljatok ezt?" azt talán nemkellet volna...Ilyet mondani igazán nemkellett volna... Már kezdte magbánni hogy milyen rámenös volt.

De a Tudó nemvolt az a sértödékeny tipus. Öt ellenkezöleg nelehetett egykönnyen értelmes kérdésekkel feldühíteni. De ha buták voltak a kérdések akkor már régen más lett volna ahelyzet. Mert a buta kérdésedkre nagyon is ingerlékleny volt. Ilyenekben már elege volt a munkájában. Inkább azon gyönyörködött hogy ezzel a módszerel sikerült megmagyarázni egy nehés dolgot a Józsi bácsinak. A tanulója i s jelesen vizsgázott azáltal hogy hamar felismerte az összefüggéseket. Mit is mondjon ezután. Mint védöügyvéd nemakart szolgálni semmiféle okoskodásokkal. Érezte hogy a Józsi bácsi úgysem fogádná be öket ö nemvenne be bármit. Inkább megpróbált maga is értelmesen feleni .

- Hát azok tudják ezt a legjobban akik mérlegelik a dolgokat az ország vezetöi. Mostmár tudhatják azt is hogy felbomlott az egyensúly és azt is hogy itéletidök várnak ránk.
- Hát akkor ha te biztosan tudod ezt akkor miért nem mész beszélni velük?
- Énrám nemhallgatnak mert én nemvagyok szakos. Ök csak a szakosokra hallgatnak

Én sem vagyok szakos gondolta Józsi bácsi mert érezte hogy az valamiféle butát jelent. Persze csak a szakosok gondolják igy azokról akik nem szakosok. Nemis tudnám megmagyarásni nekik amit mostmár én is egészen jól értek. Nem könnyü itt a feladatom mert hát hogyan tudnánk segíteni magorokat? Mert ha gázzal fütenek akkor nincs kályha sem amiben tüzelni lehetne. Igy az sem segítene ha fatüzellöt tudnánk küldeni nekik. Azt hiszem indulhatok haza mert azt hiszem hogy értem már azt hogy mi itt a baj. És ezen segíteni hogyan tudnánk. Ha csak nem...? De ilyet?! Nem!?
Ez lehetellen volna.

Egy ideig csak némán utaztak csak tovább. A Tudó azon gondolkodott a rabblások ís emiatt történnek és sok mindennek a felbomlott egyen´suly az oka. Hiszen sokminden baj ezzel függ össze ha átgondoljuk a dolgot. Itt bizony tenni kéne valamit de... Ö sem tudta hogy mit. Jobb talán nemgondolni erre.

Hogy lehet az hogy a Magorban nincsen napenergia szakos gondolta a Tudó. Hisz az energia alapjában véve az élet mozgatóereje, a nap pedig mint egy a föld életereje, sokminden feltétele. Az energia nélkül nincs élet. És miért nincs nálunk napenergiaszakos? de ezekkel a gondolatokkal egyenlöre nemmerte a Józsi bácsi elé terjeszteni.

De ezt igysem maradhat igy gondolta ujra. Józsi bácsi aki nemvolt megszokva ahhoz hogy valamit nemlehetne, mégis csak segíteni kell itt valamivel a magorokat. Igy üresen csak nemmehetek vissza Palócföldre.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!