Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-01-30 05:20:50
Megtekintve: 777
A méz dícsérete-2
Rózsaszirompép mézzel
Hozzávalók: 100 g befőttnek való rózsaszirom, 150 g méz.
Készítési módja:
A szirmokat megmossuk, apróra vágjuk, és üveg- vagy zománcos kerámia edénybe tesszük. Hozzáadjuk a mézet és jól elkeverjük. 5 napig lefedve, hideg helyen állni hagyjuk.

Gyógyhatás:
Nyugtató, lágyítószer és baktériumölő, táplálja a légzőszervek nyálkahártyáját.
Javallat:
A népi gyógyászat csodás szerként tartja számon a legtöbb fertőzéses légzőszervi betegségre, sőt a tüdőbajra is.
Mérgező hatás:
Hűtőszekrényben 2 héten túl, szobahőmérsékleten 2-3 nap múlva a készítmény mérgező hatású és elkell dobni. Előfordul, hogy egyesek érzékenyek a hozzávalókra, ezért fokozott elővigyázatossággal, esetenként orvosi véleményezésre használjuk.
Ellenjavallat: Cukorbetegeknek nem javallt.
Tárolás:
Hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől mentes helyen, légmentesen záró üveg-vagy zománcos kerámia edényben a készítmény 2 hétig megőrzi hatóképességét.
Lejárati idő: Legtöbb 3 hét az elkészítés után.
Útifűpép mézzel
Hozzávalók: 150 g friss útifűlevél, 150 g méz.
Készítési módja:
Az útifűlevelet megmossuk, apróra összezúzzuk és üvegbe vagy zománcos kerámia edénybe, tesszük. Hozzáadjuk a mézet, és jól elkeverjük. Hideg helyen, fedett edényben 5 napig állni hagyjuk.
Javallat: A légző utak idült fertőzéses gyulladásai esetén használják.
Útifűszirup mézzel
Hozzávalók: 200 g friss útifűlevél, 400 ml víz, 100 g méz.
Készítési módja:
Az útifűlevelet fedett edényben, lassú tűznél fél órát főzzük. A főzetet kihűtjük, a levét kinyomjuk és sűrű szövésű vásznon pohárba vagy egy nagyobb üvegedénybe, szűrjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a mézet.
Adagolás:
3-7 napon át gyermeknek, korától függően naponta 1-6 kiskanállal, felnőtteknek 3-6 evőkanállal. A kúra 3-7 nap után megismételhető, ha az orvos másként nem rendelkezik.
Tárolás:
A készítmény hűtőszekrényben egy hétig, szobahőmérsékleten 2-3 napig tárolható légmentesen záró üvegben vagy zománcos kerámia edényben, hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől védett helyen. Használat előtt csak a kívánt mennyiséget kell testhőmérsékletre felmelegíteni.
Lejárati idő: Szobahőmérsékleten 2-3 nap, hűtőszekrényben egy hét.
Citromlé mézzel
Hozzávalók:
egy közepes nagyságú citrom, 2 evőkanál glicerin, egy pohár méz.
Készítési módja:
A jól megmosott citromot héjastól lassú tűznél 10 percig főzzük. Hűlni hagyjuk, a citrom levét kifacsarjuk, és gézen átszűrjük, hozzáadjuk a glicerint és a mézet. Jól összekeverjük, és hűtőszekrényben tároljuk.

Adagolás:
Gyermekeknek - kortól függően - 1-6 kiskanállal adunk naponta, amíg a köhögés enyhül., utána az adagot csökkenteni lehet. A felnőtt 3-6 evőkanállal használjon naponta.
Javallat:
Idült hörghurutra vagy bármilyen más eredetű görcsös köhögésre jó hatású.
Hagymaszirup mézzel
Hozzávalók.
Egy nagyobb vagy két közepes nagyságú hagyma, 100 g méz.
Készítési módja:
A hagymát hamuban vagy zománcos tálkában sütőben puhára sütjük (mint az almát). Külső leveleitől megtisztítjuk, összezúzzuk, és tiszta pohárba tesszük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a mézet és jól elkeverjük. Ha szükséges, kevés vízzel felhígítjuk.
Más készítési módja: 200 g megtisztított, megmosott, apróra vágott hagymát, 400 ml vízzel edényben, fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, míg a leve felére csökken, majd leszűrjük, hűlni hagyjuk, végül hozzá adjuk a mézet.
Ellenjavallat:
Cukorbetegeknek, gyomorfekélyes vagy nyombélfekélyes, gyomorhurutos betegeknek nem javallt. Minden esetben ajánlatos kikérni az orvos véleményét.

Méhszurok-szirup
Hozzávalók: 50 g méhszurok, 200 ml víz, 50 g méz.
Készítési módja:
A gondosan megtisztított méhszurkot hibátlan zománcú vasedénybe tesszük és vízben fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, míg a leve a felére nem csökken. Még melegen a főzetet gézen átszűrjük, hozzáadjuk a mézet, alaposan elkeverjük és üvegbe töltjük. Hideg helyen tartjuk.
Adagolás:
Kétévesnél kisebb gyermeknek nem adható, 12 éves korig (kortól függően) naponta 1-6 kiskanál az adag, felnőtteknek pedig 3-6 evőkanál.
Gyógyhatás:
Baktériumölő (pusztítja a mikrobákat), baktériosztatikus (akadályozza a mikrobák szaporodását), enyhén antibiotikus hatású fertőtlenítőszer, köhögéscsillapító, jó hatással van a gége-és hörghurutra.
Javallat:
Minden heveny és idült gyulladásos légzőszervi megbetegedésre (hörghurut, gégehurut, görcsös köhögés, hörgőtágulat, asztmás hörghurut, asztma) ajánlott.
Ellenjavallat:
Két évesnél kisebb gyermeknek nem adható, fertőzéses sárgaságos betegnek, méhszurokra vagy virágporra allergiás személynek és cukorbetegnek ellenjavallt.
Tárolás:
A készítmény minél frissebb, annál hatásosabb. Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőszekrényben legtöbb 2 hétig tartható, üvegben vagy zománcos kerámia edényben, légmentesen elzárva, hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől védett helyen.
Lejárati idő:
A készítmény hűtőszekrényben 2 hét alatt fokozatosan elveszíti hatását, sőt mérgezővé válik.
Tea méhviaszból
Hozzávalók: 1 kanál méhviasz, 200 ml víz.
Készítési módja:
Lehetőleg lépfedél-viaszt használjunk. A viaszt vízbe tesszük és fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, míg felére apad. Kevés ideig hűlni hagyjuk, és kis kortyokban fogyasztjuk.
Adagolás:
Két évesnél kisebb gyermeknek nem adható. 12 éves korig - kortól függően - 1-6 kanállal kapjon a gyermek belőle.
Gyógyhatás: Hasmenésre jó hatású.
Javallat: csak orvosi előírásra.
Mérgező hatás:
Szobahőmérsékleten 2-3 óra elteltével a készítmény ,mérgezővé válik.
Ellenjavallat: mint az elsőnél.
Lejárati idő: Az elkészítéstől számított 10 perc múlva.

Orbáncfűpép mézzel
Hozzávalók:100 g orbáncfű, 100g méz, 100 g olívaolaj.
Készítési módja:
A felsorolt anyagokat egy üvegben vagy zománcos kerámia edényben jól összekeverjük és hűtőszekrénybe tesszük.

Adagolás:
étkezések között használjuk, gyermekeknek 1-3 kiskanállal, felnőtteknek 3 evőkanál naponta.
Gyógyhatás:
A készítmény elősegíti az epehólyag kiürülését (epehajtó), serkenti az epe kiválasztódást a májba, májerősítő, baktériumölő és nyugtatólag hat az emésztőcsatorna nyálkahártyájára.
Javallat:
Májbetegségekre, epehólyag-, gyomor- és nyombél bántalmakra használt ősrégi népi orvosság.
Reteklé mézzel
Hozzávalók:500 g feketeretek, 100 g méz.
Készítési módja:
A retket megmossuk, megtisztítjuk, darabokra vágjuk és a levét géppel kinyomjuk (gép hiányában húsdarálón ledaráljuk és a pépet sűrű szövésű vásznon kinyomjuk). A nyert reteklevet üvegedénybe öntjük, hozzáadjuk a mézet és jól elkeverjük. Hideg helyen tároljuk.
Adagolás:
Csak felnőttek fogyaszthatják, naponta 3-6 evőkanállal, étkezések között.
Gyógyhatás:
Elősegíti az epekiválasztást, epehajtó és potencianövelő hatású.
Javallat:
Népszerű népi gyógy-készítmény, főleg a nők használják epehólyag-bántalmakra, epepangásra, impotencia és frigiditás ellen is jó hatású.

Ellenjavallat:
Cukorbetegségben és erjedéses eredetű bélhurutban szenvedőknek ellenjavallat. Lelki zaklatottság vagy fokozott izgatottság esetén árthat. Gyermekek és serdülők nem fogyaszthatják.
Beöntés mézből és egynyári szélfűből
Hozzávalók: 100 g friss növény, 400 ml víz, 100 g méz.
Készítési módja:
A növényt megmossuk, apróra vágjuk és fedő alatt edényben, közepes tűznél addig főzzük, amíg a leve a felére csökken. A főzetet lehűtjük, a levét kinyomjuk, átszűrjük, majd 100 ml-enként 100 g mézet keverünk el benne.
Adagolás:
Gyermekeknek - kortól függően - a szer 5-15 g-jából, felnőtteknek 30 g-ból készítünk vizes oldatot. A beöntést lehetőleg este végezzük. 2-3 naponként a beöntés megismételhető.
Gyógyhatás:
Makacs székrekedések esetén hasznos, mert serkenti a belek perisztaltikus mozgását.
Javallat:
Krónikus székrekedésekre, aranyérre, végbélrepedéskor, fájdalmas székelésre, prosztata betegségekre jó.

Mérgező hatás:
Szobahőmérsékleten 2-3 óra múlva vagy hűtőszekrényben 2-3 nap után a készítmény megromlik és ki kell dobni. Van, aki a keveréket nem bírja, ezért alkalmazása fokozott elővigyázatosságot igényel, és ajánlatos esetenként kikérni az orvos tanácsát.
Ellenjavallat:
Cukorbetegség, heveny megbetegedések esetén vagy lázas állapotban nem használható.
Tárolás:
A készítmény maximum 2-3 napig tartható hűtőszekrényben és 2-3 órát szobahőmérsékleten légmentesen záró üvegben vagy zománcos kerámia edényben, hideg, sötét, száraz, szennyeződéstől mentes helyen.
Lejárati idő:
Az elkészítéstől számított 2 órán belül a készítmény veszít hatásából, sőt hűtőszekrényben tartva is 3 nap után mérgező.
Hagymalé mézzel
Hozzávalók: 1 kg fogarasi vöröshagyma, 300 g havasi virágméz.
Készítési módja:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk, levét gyümölcspréssel kinyomjuk (vagy összezúzzuk és a levét sűrű szövésű vásznon, kinyomjuk; fémdarálót, reszelőt ne használjunk), 600 ml hagymaléből és a mézből egyöntetű keveréket készítünk, és tiszta üvegbe öntjük. Hűtőszekrénybe tesszük.
Adagolás:
Naponta 3x50 g evés előtt vagy a három főétkezés közben egy hónapon át, közben egyhetes megszakítással. Egy hónap eltelte után a kúra megismételhető addig, amíg a visszerek eltűnnek. De gyógyulás után is, tavasszal és ősszel egy-egy hónapos kezelés jót tesz.
Gyógyhatás:
Jó hatással van a vérkeringésre, különösen az alsó végtagok vérkeringését élénkíti, és ezáltal a visszerek eltűnnek.
Javallat:
A népi gyógyászat, mint a visszerekre ható igen hatásos orvosságot tartja számon. Javallott még különböző eredetű perifériás – különösen vénás – keringési elégtelenségekre, medence- vagy prosztatagyulladás, agyhártyagyulladás, általános vagy agyér-elmeszesedés, különböző eredetű gyengeség, különösen szexuális aszténia esetén (férfiaknál, nőknél egyaránt).
Ellenjavallat:
Cukorbetegeknek, gyomorhurutos, gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő betegek nem használhatják.

Erősítő fürdő mézből és növényekből
Hozzávalók: mentalevél, diófalevél, méz.
Készítési módja:
Egy megfelelő tálba (lavór, üst, bidé) 100 g mentalevelet és 100 g diófalevelet teszünk és ráöntünk 3 l forró vizet. Összekeverjük és testhőmérsékletűre hűtjük. Ezután összekeverünk 100 g mézet.
Adagolás:
Fárasztó munka, sok járás után üdítő. Előbb meleg vízben, szappannal lábat mosunk, majd a langyosra (testhőmérsékletűre) hűtött készítményben lábunkat 30 percig áztatjuk. A kezelést megismételhetjük valahányszor szükséges.
Gyógyhatás: Élénkíti a vérkeringést az elfáradt testrészekben.
Javallat:
Fáradt kéz, láb kezelésére használt, közismert népi gyógyászati orvosság.
Mérgező hatás:
Csak a (mentára, dióra, mézre) túlérzékeny személyeknél jelentkezik.
Ellenjavallat: Csak túlérzékenyeknek ellenjavallt.
Tárolás: A friss készítmény a leghatásosabb.
Lejárati idő:
2-3 óra állás után a készítmény elveszti jótékony hatását.
Diófalevél-tea mézzel
Hozzávalók: friss vagy szárított diófalevél, méz, víz.
Készítési módja:
Egy maréknyi friss vagy egy evőkanál szárított levelet 200 ml vízzel, fedő alatt, lassú tűznél fele mennyiségűre lefőzünk. Kihűtjük és 100 ml-enként egy-egy kanál mézet keverünk hozzá.
Adagolás:
Egy hétig naponta 3-szor 100-100 ml tea a főétkezés után. Emellett ajánlatos esténként ebből a teából a legerősebben izzadó testrészre (hónalj, testhajlatok, tenyér, lábfej stb.) borogatást tenni, vagy az előzőekben leírt módon fürdőt venni.
Gyógyhatás:
Serkenti a vérkeringést és javítja az izzadságmirigyek működését.
Javallat:
Kitűnő eredménnyel használják bőséges, állandó, az egész testen vagy helyileg különbözőtestrészeken jelentkező izzadás esetén.

Ellenjavallat:
Cukorbetegség, nyombélfekély, előrehaladott pajzsmirigytúltengés esetén csak orvosi kivizsgálás után adható.
Vizelethajtó tea hagymából és mézből
Hozzávalók: 1-2 hagyma (100 g), 50 g méz, 200 ml víz.
Készítési módja:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és 15 percig fedő alatt, lassú tűznél főzzük. Kissé lehűtjük, a levét kinyomjuk, leszűrjük és hozzáadjuk a mézet. Alaposan összekeverjük. Melegen isszuk.
Adagolás:
Az egész mennyiséget egyszerre, este, lefekvés előtt isszuk meg. Szükség szerint ismételhető.
Gyógyhatás: Vizelethajtó.
Javallat: Különböző eredetű vizenyőkre (daganatok) használják.
Ellenjavallat:
Cukorbetegek, gyomor- vagy nyombélfekélyes, hagymára vagy mézre allergiás személyek nem ihatják.
Tárolás: Nem tárolható.
Lejárati idő: Elkészítésétől számítva 1-2 óra.
Tormatea mézzel
Hozzávalók:
50 g friss vagy 25 g szárított tormalevél és virág, 50 g méz, 200 ml víz.

Készítési módja:
A tormalevelet és virágot, ha friss, megmossuk (a szárítottat nem kell megmosni), vízzel, tiszta edényben, fedő alatt 5 percig főzzük. A főzetet kihűtjük, a levét kinyomjuk, leszűrjük, végül belekeverjük a mézet (100 ml főzethez 40 g méz). Tiszta üvegedénybe tesszük, légmentesen lezárjuk, és hideg helyen tartjuk.
Adagolás:
A kezelés tartama 3 hónap, havi 2-2 hetes megszakítással. A napi adag 1-1 evőkanál, a három főétkezés után.
Gyógyhatás:
Szíverősítő (a szívizomzatot fokozott munkára serkenti), idegerősítő. Serkenti a belső elválasztású mirigyek működését.
Javallat:
A népi gyógyászat szívbetegségekre, aszténiás eredetű idegbetegségekre, impotenciára és frigiditásra ajánlja.
Ellenjavallat: Csak orvosi véleményezésre adható.
Tárolás: Nem tárolható.
Erősítő ital aloéból és mézből
Hozzávalók:
750 g friss aloélevél, 1250 g méz, 500 ml citromlé. Kisebb adagokhoz a hozzávalókból kevesebbet veszünk.
Készítési módja:
Az aloélevél akkor megfelelő, ha 3 évesnél idősebb, előzőleg 5 napig nem öntözött növényekről szedjük. A levélmennyiséget pontosan kimérjük, alaposan megmossuk, apróra vágjuk és üvegbe vagy zománcos cserépedénybe tesszük. Jól elkeverjük külön-külön előbb mézzel, majd citromlével. Az edényt lefedjük és a keveréket 5 napig sötét, hűvös és száraz helyen (hűtőszekrényben) állni hagyjuk.
Adagolás:
Gyermekeknek 3 éven alul nem adható, 6-9 éves korig naponta egy-egy kiskanállal reggel és este; 9-12 éves korig naponta egy-egy kiskanállal reggel, délben és este, étkezés után, 1 hónapon át. Egy hónapos szünet után a kúra megismételhető. Felnőttek napi adagja egy-egy evőkanál a főétkezések előtt egy hónapon át, azt követőleg egy hónapos szünettel. Szükség esetén a kúra megismételhető.
Gyógyhatás:
Élénkítő, serkentő hatása van az idegrendszerre és a belső elválasztású mirigyek működésére.
Javallat:
A népi gyógyászat, különösen a szovjet népi gyógyászat értékes szernek minősíti: aszténiás eredetű idegbetegségekre, mirigyműködési - köztük a nemi mirigyek - elégtelenségeire, étvágytalanságra, a gyermek növekedési zavaraira, járványos betegségek utáni lábadozás idejére, fekélybetegségekre, gyomor- és nyombélfekélyre, hörghurutos eredetű asztmára.
Ellenjavallat:
Cukorbetegeknek, elhízottaknak és a hozzávalókra túlérzékeny személyeknek ellenjavallat.
Tárolás:
Rövid ideig tárolható. Ezért tanácsos egyszerre több cserép aloénövényt termeszteni, hogy a szükséges friss levélmennyiség állandóan a rendelkezésre álljon. A készítmény annál hatásosabb, minél frissebb. Tárolására csak zárt üveg- vagy mázas cserépedény felel meg. Hűtőszekrényben, hűvös, sötét, száraz és szennyeződéstől óvott helyen 1-2 hétig eláll.

Macskagyökér mézzel
Hozzávalók: szárított macskagyökér (Valeriana), méz.
Készítési módja:
A tökéletes száraz macskagyökeret mozsárban megtörjük. Egy kiskanálnyi macskagyökérport pohárba teszünk, hozzáadunk egy kanál mézet, és alaposan elkeverjük.
Adagolás:
A keverék azonnali használatra készül. A fenti mennyiség egy adag. Izgalmi állapotban levő személyeknek adjuk idegroham, fejfájás vagy reszketés stb. esetén (mikor a krízis bekövetkezett). Ugyanilyen adagban adható álmatlanság ellen este, lefekvés előtt, egy csésze hársfatea kíséretében.
Gyógyhatás: Az orvosságnak nyugtató hatása van.
Javallat:
Idegkrízisek csillapítására, álmatlanságra, aszténiás eredetű idegbetegségekre, ideg- és szexuális eredetű túlzott izgalmi állapotban, lelki sokk után stb. javallt.
Mérgező hatás:
Szobahőmérsékleten a készítmény egy órán belül megromlik és ki kell dobni.
Ellenjavallat:
Allergiára hajlamos személyeknek, autóvezetőknek nem ajánlott. Gyermekek kezelésére vonatkozólag ajánlatos előzőleg kikérni a orvos véleményét.
Tárolás: Nem tárolható.
Lejárati idő: A készítmény 5-15 perc után elveszti hatását.
Fokhagymacseppek vodkával és mézzel
Hozzávalók: 300 g fokhagyma, 300 ml vodka, 300 g méz.
Készítési módja:
A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, üvegbe, porcelán- vagy zománcos cserépedénybe tesszük és apróra zúzzuk. Hozzáadjuk a vodkát, a mézet és alaposan elkeverjük. Az edényt légmentesen lezárjuk. Ilyen tárolásban a készítményt sötét, hűvös, száraz helyen egy hétig érlelni hagyjuk. Egy hét után az edényt kinyitjuk és sűrű szövésű vásznon a levet kinyomjuk, üvegbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Hideg helyen tartjuk.
Adagolás:
Egyszeri adag 1-3 csepp, naponta egyszer vagy háromszor a főétkezés előtt. A kezelés tartama egy hónap, eleinte progresszív (növekvő), a végén regresszív (csökkenő) adagolásban. Az adagolás az első napi egy csepptől, napi 1-1 csepp hozzáadásával nől napi 10 cseppig, ezt tartjuk 10 napon át, majd az utolsó 10 napon naponta 1-1 cseppel kevesebbet veszünk, míg az utolsó napra ismét egy csepp jut.
Gyógyhatás:
Az orvosság erősíti az idegrendszert és az érrendszert.
Javallat:
A népi gyógyászat asztériás eredetű idegbetegségekre, vérkeringési zavarokra ajánlja; a magas vérnyomásra is jó hatással van.
Mérgező hatás:
A vodka, mint a szeszes italok általában, mérgező; a fokhagymát és a mézet nem mindenki bírja, ezért használat előtt ajánlatos kikérni az orvos véleményét.


Ellenjavallat:
Minthogy az alkohol (vodka) mérgező hatású, a hivatalos orvostudomány senkinek - sem egészségesnek, sem betegnek - nem ajánlja.
Tárolás:
A népi tapasztalat szerint legalább egy hónapig veszély nélkül eltartható.
Fokhagymatinktúra mézzel
Hozzávalók: 250 g fokhagyma, 100 ml tiszta szesz, 100 g méz.
Készítési módja:
A fokhagymát megtisztítjuk (famozsárban) összezúzzuk, üvegbe vagy zománcos cserépedénybe tesszük, hozzáadjuk az alkoholt és a mézet, majd jól elkeverjük. Száraz, hűvös és sötét helyen egy hétig állni hagyjuk.
Adagolás, gyógyhatás, javallat, mérgező hatás, ellenjavallat, tárolás, lejárati idő mint az előzőnél.
Diófarügy-pép mézzel
Hozzávalók: 100 g diófarügy, 200 ml víz, 150 g méz.
Készítési módja:
A diófarügyeket megmossuk és edényben, fedő alatt lassú tűznél addig főzzük, míg a lé fele elfő. A tűzről levéve a rügyeket összetörjük, kihűtjük és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, színes üvegbe vagy zománcos cserépedénybe öntjük, légmentesen lezárva hideg helyen tartjuk.


Adagolás:
Gyermekeknek 3-6 éves korig napi egy kiskanállal; 6-9 éves korig egy-egy kiskanállal reggel és este; 9-12 éveseknek naponta 3x1 kiskanállal a főétkezések előtt, egy hónapig kell adni. Felnőttek 3x1 evőkanállal a főétkezések előtt szedik az orvosságot. A kúra egy hónapos szünet után, ha szükséges, megismételhető.
Gyógyhatás:
Javítja az étvágyat, gyorsítja az anyagcserét, elősegíti a hízást. A diófarügy jód- és vitamintartalma révén a készítmény serkenti pajzsmirigyműködést, így jó eredményt ad az endemikus golyva kifejlődésének megelőzésében és kezelésében. Emellett növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben.
Javallat:
Kiváló étvágygerjesztő hatású, erősítő, fáradságot űző szer. Aszténiás eredetű idegbetegségek, elégtelen mirigyműködés, többek között a nemi mirigyek elégtelen működése esetén hatásos.
Zölddió befőtt mézzel
Hozzávalók:
500g zölddió, 500 g diófarügy, 500 g méz, 1 liter víz. Kisebb adagokban a hozzávalókból arányosan kevesebbet veszünk.
Készítési módja:
A hozzávalókat jól összekeverjük (a méznek csak a felét), edényben, lassú tűznél, állandó keverés mellett egyöntetű péppé főzzük. Olyan legyen, mint egy gyümölcskocsonya. Miután kihűlt, hozzáadjuk méz (250 g) másik felét, sötét színű üvegbe tesszük, és hűvös helyen tároljuk
Adagolás, gyógyhatás, javallat, mérgező hatás, ellenjavallat, mint az előzőnél.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-08-13 04:35:40
Nyugodtan próbáld ki. Bevált,hasznos ezeréves népi receptúrák ezek.
2006-08-12 22:02:20
Nem lehet rossz a rózsaszirompép mézzel. De a többi recept is érdekes. Nem ártana párat kipróbálni.