Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2007-08-29 19:36:21
Megtekintve: 2147
Fertőző kecsketej
Elborzadva halljuk a médiákon keresztül a hírt: kecsketejivók kaptak fertőző agyhártyagyulladást. Sőt, maga a kecsketej tulajdonosa és egyik családtagja is elkapta a vészt.
Az egyszerű polgár felkapja a fejét: hát már ez is! Egyáltalán van még valami, ami nem mérgez?

Gyerekkoromban két anyakecskét tartottunk. Ezeket legeltettük, mi gyerekek és este, friss tejjel hálálták meg. Ittuk mi nyersen, forralva. Fogyasztottuk tejfölnek, túrónak. Soha nem kaptuk el ezt a szörnyű kórt. A rét teli volt kullanccsal. Ha belénkfúrta valamelyik magát, akkor két körömmel megcsíptük és kitekertük a bőrünkből. Szerencsénk volt, mert soha nem kaptuk el sem a lyme (lájm) kórt, sem a fertőző agyhártyagyulladást.

Kiszedegettük a kutyánkból, cicánkból, kecskéinkből is a kullancsokat. Eszünk ágában sem volt, hogy megbetegedhetünk a kecsketejtől. Viszont az aszmát, allergiát hírből sem ismertük.
Most pedig itt van ez az ominózus eset. Mi jöhet még?

Azt mondják a virológus, baktériumvadász orvosok, hogy ha pasztőrözzük a tejet, akkor elpusztulnak még az agyhártyagyulladást okozó bacik is. Jó, majd ezekután felforraljuk a házitejet. Viszont mi lesz azokkal, akik szeretik az aludtejet, a túrót, tejfelt, és sajtot? Ezeket nem lehet forralt tejből elkészíteni. A piacokon, boltokban, bizony árulják a csemegének számító kecskesajtot, túrót.

Most akkor gazoljunk be, és soha ne fogyasszuk ezeket a nyers tejből lefölözéssel, altatásssal készült termékeket? Ebbe a szerencsétlen jószágba éppen egy fertőzött kullancs csimpaszkodott bele. Ez olyan ritkán fordul elő, minthogy az embert is megcsípheti egy fertőzött kullancs. Most már ki se mozduljunk a lakásból, mert ki tudja a parkok fáin nem leselkedik-e ránk egy fertőzött kullancs?

Akkor még nem beszéltem a brinzáról, a birkasajtról, túróról. A birkákban naponta találhatunk kullancsot. Most retteghetünk, hogy melyik birkasajtban van agyhártyagyulladást okozó baktérium. Bizony, embertársaim, rettegjünk csak. Nem kell itt mesterségesen Guargumival, ruhafestékkel mérgeznünk magunkat! Mérgez minket a természet is.

Mondjam még? Mondom. A steril, pasztőrözött tehéntejet nem lehet megaltatni, mert keserű lötty lesz belőle. Mit csinál az ember? Kimegy a piacra és az őstermelőktől, kétliteres üdítős palackokba tötött frissen fejt nyers, tehéntejet vásárol, ha aludttejre vágyik. Ugyanígy megvásárolhatja, a friss tehéntúrót, tejfelt, sajtot is.

Tudom, hogy az állatorvos időnként megvizsgálja a teheneket, nincs-e gümőkórjuk. Ez idáig rendben is van. Nem kell félnünk a gümőkórtól. De, mi van, ha egy fertőzött kullancs megcsípi azt a szerencsétlen jószágot? Aki a fertőzött tehén tejtermékéből forralás nélkül fogyaszt, könnyen elkaphatja a fertőző agyhártyagyulladást.

Most aztán fel van adva a boltoknak, gyártóknak a lecke. Ha nem vizsgáltatják be, naponta a kifejt, friss tejük et, hogy nincs-e kullancsfertőzéssel megtunkolva, akkor nagy bajba kerülhetnek, ha később megbetegszik tőle valaki. Mihez vezet ez?

A vizsgálat, többe kerül, mint a tej. Meg fog szűnni az őstermelők általi tej és tejtermék szolgáltatás. Reméljük, hogy a sajt, és tejtermékgyárakban, most már kullancsfertőzés ellen is tesztelik a tejeket. Bízunk benne, hogy a nagyüzemi tejtermék előállítás biztonságos. Ja, hogy nem lehet megaltatni! Ugyanmár, kicsire nem adunk a nagy meg nem számít. Vásároljuk kefirt, gyári joghurtot borsos áron! Akkor nem kapunk fertőző agyhártyagyulladást.

Tovább megyek, mondjam még?
Mi van akkor, ha egy tyúkot fertőz meg az a fránya kullancs. Minden tojásában benne lesz az agyhártyagyulladást okozó baktérium. Hát, komolyan mondom, már cukorral kikevert nyers tojássárgáját sem lehet a gyereknek készíteni, mert mi van, ha…? El tudom képzelni, hogy mit élnek át az énekes sztárok, miközben remegve nyeldeklik a nyers tojás. Állítólag ettől lesz selymes, búgó a hangjuk, mint a vadgerlicének.

Szóval, isten mentsen a nyers tojászabálástól! Mi még gyerekkorunkban a rétet járva társaimmal összeszedtük a bíbictojásokat és feltörve egyhajtókára kiittuk a levét. Ki gondolta, hogy esetleg éppen akkor csípte meg az a fránya kullancs, amikor a tojások kifejlődtek benne.

Amondó vagyok, hogy jobb félni, mint megijedni. Emberek, irány a pláza, szupermarket! Ott aztán sterilen elkészített tejtermékeket lehet vásárolni. Igaz, hogy tehenet nemigen láttak, vagy ha igen, akkor egy kis Guargumival, ezzel, azzal, szójával és adalékanyagokkal bőven meg vannak tunkolva, de kullancsvírus, vagy baktérium, az nincs benne.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2007-08-31 06:20:27
Igen.Amitől félünk,azt behívjuk magunknak. Így van ez a betegségekkel,halállal is. Valamiben tényleg meg kell halni,ha eljő az ideje.Kinek előbb-kinek később. bogi
2007-08-30 21:09:26
és a vitaminokat + az ásványi anyagokat még nem is említetted...:(
még a mai napig is ha meglátogatom az unokabátyámat...aki egy igazi parasztember..a szó legnemeseb értelmébe...üdvözlés után első dolgom hogy megyünk az istálóba vagy a rétre ..attól függ hol vannak a jószágok ...kezembe bögrével..és ott.. a frissen fejt szüretlen tejből degeszre iszom magam...
valamibe úgyis meg kell halni..:))))