Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2020-05-31 13:51:11
Megtekintve: 1158
GYERMEKNAPI GONDOLATOK FELNŐTTEKNEK
Nem akarok elmélyedni gyermekkori emlékeimben, többször írtam már ezekről. Az 1950-es évek első felében már nem voltam kisiskolás, de még az általános iskolába jártam. Osztálytársaim nagyobb része verekedős gyerek volt, őket nem szerettem, de tény az is: sovány gyermek voltam, nem verekedésre termett. Az erős fiúk inkább szeretik a verekedést, mint a gyengébbek, de azért ez alól kivételek is akadnak, nem is túl ritkán.

A háború is megviselte sok szülő és gyermek idegeit, de az utána következő időszakok sem voltak nyugodtak, nélkülözésekkel, küzdelmekkel teltek, a szülők hangulat változásaival, és ezek sokszor kedvezőtlenül hatottak a gyermekek iskolai magatartására is.

Tárgyilagosan meg kell azonban állapítanom azonban, hogy még verekedős iskolatársaim gondolkozása is gyakran felette állt sok mai felnőttének. Ha két iskolásnebuló jól elpáholta egymást, egyikük sem tartotta ezért felelősnek az iskola igazgatóját. Utóbbi nevetséges is lett volna, ma meg milyen gyakori lett az ilyen eset a felnőttek felelőtlenül gyerekes világában!

Egyébként akkoriban olyan megdöbbentő intézkedés szóba sem jött, hogy felnőtt „iskolai őrséget” kell külön szervezni, ami most Magyarországon, 2020-ra, az ország, és a FIDESZ-KDNP hatalom szégyenére, megvalósult. Felnőttként én ebben ugyan a mai „ország igazgató” felelősségét is látom, de nem írom az egészet az ő számlájára, még kizárólag a FIDESZ-KDNP számlájára sem, nem mintha nem lennének előkelő helyen a felelősök között, de más országokban is igencsak kifogásolható sok minden, Amerikában is. Írtam is erről Gyermeknevelés címmel (https://www.harmonet.hu/psziche/8997-lelkes-miklos-gyermekneveles.html), folytatása a Gyermeknevelés II. - https://www.harmonet.hu/psziche/9852-lelkes-miklos-gyermekneveles-ii..html).

Verekedős osztálytársaim nem kedveltem, de nem gondoltam már akkor sem, hogy tetteikért csak ők felelősek. Ilyen ostobaságot ma sok felnőtt is gondol, és azt hiszi, hogy a büntetés hozhat önmagában megváltást a nagy társadalmi-gazdasági problémákra, amelyekről egyébként, gondolkodásuk miatt, ők is tehetnek, de az első számú felelős a hatalom.

Igen, igen, nem csak Gyermeknapon kellene értelmes és becsületes felnőttként gondolkodnia annak, aki felnőtt, hanem folyamatosan, mindig! Akinek nem inge, ne vegye magára, ahogy a mondás tartja, de én úgy látom, hogy sokak inge Magyarországon is, a magyarságon belül is!

Ami jellemző, az a NEM GONDOLKODÁS, valamint a FELSZÍNES GONDOLKODÁS, és az utóbbi együtt szokott járni azzal, hogy valamelyik PROBLÉMAKÖR EGÉSZÉBŐL az illető kiszakít egy tényezőt, és azzal akar, sokszor nevetséges primitívséggel, MINDENT (vagy majdnem mindent) megmagyarázni. Az „önérdekből gondolkodók” kategóriájára most nem térek ki, azok érdek-hazudozók.

Itt van többek között, csak példának, TRIANON kérdése. Trianon nem Trianonnal kezdődött. A magyar nacionalizmus hívei által eddig feltett és általam észrevett „Trianon-anyagok” mindegyikére jellemző volt: a.) Trianon kiszakítása összefüggéseiből és azt kizárólag „magyar” sérelemként említeni, b.) úgyszólván csak olyan „nemzetiségi sérelmek” említése, amelyek magyarok ellen irányultak, c.) valamilyen mértékig Trianon revíziójának követelése.

Ám sorozatban említhetnénk más példákat a HIBÁS vagy BECSTELEN „felnőtt” gondolkodásra.

A magyar etnikai kisebbség, a cigányság helyzete, az ország egyik nagy problémája, és GONDOLKODÁSI HIBA is e probléma okát egyedül a cigányság egy részének magatartására visszavezetni, miközben igen jelentősek azok a társadalmi tényezők, amelyek a cigányság helyzetére kihatnak, és amelyek miatt nem, hogy előrelépés nem látszik e téren, de a cigányság tömegei egyre kilátástalanabb helyzetben vannak. A Deák-téri gyilkosságok (két késeléses emberölés) után undorító módon használták fel ezt az eseményt a jobboldali erők, ezért írtam: „Az a baj, hogy sok-sok felnőtt ember egy éretlen gyerek színvonalán áll, és a "felnőtt" korához még rosszindulatot is szerzett. Értelmes ember, aki becsületes is, az tudja, hogy nem volna szabad egymással összekeverni: 1.) egy bűnelkövető, AKÁRMILYEN kisebbséghez vagy többséghez tartozhat, egy jogállamban SAJÁT MAGA felelős tettéért, és nem szabad a kisebbségéhez tartozókat az ő tettéért vádolni, akár nem cigány az elkövető, akár cigány, akár fekete bőrű, akár keresztény, akár nem keresztény, szóval AKÁRKI IS, de a SAJÁT tettéért felelős, 2.) ha egy kisebbség kilátástalan helyzetbe kerül, elszegényedik, nincs mit ennie, nem tud miből megélni, AKKOR az természetes, érthető, hogy ilyen kisebbségben (vagy bármilyen ilyen helyzetű társadalmi rétegben) GYAKORIBBAK lesznek az ERŐSZAKOS cselekmények is, és ezekért sokszor elsősorban a TÁRSADALOM (társadalmi rend, a társadalom vezetése) a FELELŐS, de a közösségen belül is lehetnek közvetett felelősök, ám a NAGY TÁRSADALMI PROBLÉMÁKAT, amennyire lehetséges, elsősorban az ÁLLAMNAK kell kezelnie, 3.) USZÍTANI sokféleképpen lehet közösségek ellen, és a NÉPBŐL könnyen keletkezik CSŐCSELÉK (https://dokk.hu/versek/olvas.php?id=17194 ), A CSŐCSELÉK FOGALMA - http://artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=46568 ). Az is az uszítást szolgálja közvetve, még ha közvetlenül nem uszítás is, ha valaki a hatalom birtokában hergeli az embereket, szítja a rossz hangulatot, saját politikai helyzetének megerősítésére, csak példának említem, hogy a gyöngyöspatai romák kártérítésének ügye is ilyesfajta szerepet tölthetett be (MÉG MINDIG MONDJA - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=907524613078206&set=a.111397106024298&type=3&theater).”

Most, a Gyermeknapon, és a további napokon, éveken át, nem ártana az önhitt, tudatlan felnőtteknek nem csak maguk körül, hanem önmagukba is nézniük, és másokat is erre ösztönözni. Sőt, ez valahol, a lélek mélyén, előírt kötelesség!

A Gyermeknapra a kisebb gyermekeknek egy mesém internetes címét küldöm (A RÓKALÁNYOK - https://meseles.hu/mese/lelkes-miklos-a-rokalanyok/, ez meg is hallgatható.

Ám a felnőtteknek is küldök egy mesét, ami nem csak mese (A Valóság és az Igazság - http://www.artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=47108) Mint József Attila is rámutatott: a valóság nem feltétlenül azonos az igazsággal („…az igazat mondd, ne csak a valódit…” – THOMAS MANN ÜDVÖZLÉSE - http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/thomas.htm).

(2020)

Az illusztráció DORA WIESZT munkája.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!