Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2020-03-22 13:33:30
Megtekintve: 129
Száz alatt...
Tulajdonképpen javaslatként jött fentről, hogy az összejövetelek, a koronavírus idején, Magyarországon száz fő alattiak legyenek, mint az egyik közlemény is tartalmazta, idézem: „Országosan a különböző településeken csak olyan istentiszteletek tarthatók, amelyeken egyszerre 100 főnél kevesebben vesznek részt, (a nagyobb létszámú vidéki gyülekezetek istentiszteleteiket egymást követő, 100 fő alatti létszámú összejövetel formájában megtarthatják,… - https://www.hit.hu/hirek/intezkedesek-rendkivuli-jogrend-kapcsan).

Értelmes javaslat volt ez a koronavírus járvány idején?

Csak annyiban volt értelmes, amennyiben a FIDESZ-KDNP és támogató híveik értelmesek. Nem tilos az ilyen javaslatokat értelmesnek nevezni, mint ahogyan a FIDESZ-KDNP is szabadon dicsérhető tevékenységéért, meg a FIDESZ-KDNP-t támogató egyházak is. Beletartozik a szólásszabadságba, ha az igazságba nem is.

Nem minden értelmes mondás, törekvés, tett értelmes azonban, amit annak hirdetnek. Én – materialistaként – egészen mást gondolok a fenti javaslatról, de ugyanazt gondolnám, ha baloldali materialisták akarnának olyan liberálisan viselkedni, mint amilyen liberálisok (ebben az ügyben!) a nacionalisták, jobboldaliak.

Utóbbi esetben is valami olyasmit gondolnék, ami csúnya szó, és az előbbire is azt gondolom.

Megérteni, persze, megértem. Megtanultam megérteni a Megérthetetlent, de ez nem tsz boldoggá (Az érthető Megérthetetlen - http://www.artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=47040).

Értelmesnek azt tartom, AKI (!) bármiféle felesleges összejövetelt ellenez a járvány alatt, - az, ha teheti, maradjon otthon, és azt szorgalmazza, hogy a lehető legnagyobb mértékben teremtsék meg az illetékesek a.) az otthonmaradás lehetőségét azoknak, akiknek munkája nem életfontosságú, b.) azok részére pedig, akik a közösség érdekében dolgozni kényszerülnek a járvány alatt, az illetékesek teremtsék meg a megfelelő járványellenes védelmet, nagyító alá véve a körülményeket. Kétségtelen: nagy feladat ez, nehéz, de ez az értelmes cselekedet.

Most arra volna szükség, hogy a járványügyi szempontok érvényesítésével a helyzet valamennyi tényezőjét a lakosság érdekében megfelelően (a reális lehetőségek megfontolásával, de humanista módon) kezelje a hatalom (nem csak az egészségügyről, kereskedelemről, szolgáltatásokról, jogról, beleértve a munkajogot is, oktatásról van szó, hanem a járvánnyal összefüggő vagy összefügghető minden területről), mert például azok, akiknek munkahelye van, mire maradtak vagy maradjanak otthon?

A száz szám alatti összejövetelekkel szembeni FIDESZ-KDNP „nacionalista liberalizmus”, hogy tréfás-komolyan ezt a furcsa kifejezést használjam, NEM ÉRTELMES DOLOG, - és csak tapintatosan jegyzem meg, magánvéleményként, nyilván NEM IS BECSÜLETES!

Persze, a FIDESZ-KDNP és hívei úgy gondolják: a mise, az Istenbe vetett hit, bármennyire is Tízparancsolat-ellenes vagy arról hallgató a tevékenységük, azért mégis az ő szavazótáborukat erősíti. Utóbbi miatt öntenek pénzt most is, a járvány idején, többek között az egyházakba, a „hitélet erősítésére”.

Utóbbit a FIDESZ-KDNP egy része jól gondolja, - ha nem is becsületesen. Másik része azonban nem csak hogy nem gondolja becsületesen, hanem JÓL SEM gondolja. A koronavírus járvány nem tesz különbséget felelőtlenül viselkedő materialista és felelőtlenül viselkedő hívő között. A koronavírus a FIDESZ-KDNP tagjait, híveit sem kíméli, még akkor sem, ha a gazdagabb társadalmi rétegek közül általában mindig kevesebb volt a járványok áldozata. A koronavírusnak nincs világnézete, politikai állásfoglalása, egyszerűen azért, mert ezekhez kötődő ÉRDEKE sincsen!

Sokszor hallottam a mondást: Isten mindenütt jelen van. Isten szeme mindent lát, – ez is egy mondás. Itt most nem térek ki minderre, de azért, úgy vélem, ha nem is merik kimondani sem a papok, sem a hívők, valahol, esetleg tudat alatt, tudják: Isten léte nem bizonyítható, ugyanígy nem léte sem. Ha a világ végtelen, szoktam mondani, abba akárhány isten és ördög belefér. Világról, emberi testről, lélekről keveset tudunk, - de még egy megváltozott kórokozó vírusról sem eleget.

Amit azonban, a tudománynak is köszönhetően, tudunk, és igaznak látszik, azt alkalmazni kellene, - az emberiség érdekében, védelmére, és az embertelenség ellen.

Úgy gondolom, hogy igaza van a közmondásnak, Magyarországon is: egy bolond százat csinál.

Egy olyan bolond pedig, aki nem is bolond, csak megjátssza a bolondot, becstelen érdekből, az sokkal többet!

El kellene mindezen most gondolkodnia istenhívőknek, istentagadóknak, istenben kételkedőknek, tudományban kételkedőknek, mértéktelenül markolóknak, mérhetetlenül gyáváknak, felelőtlenül vakmerőknek, - mindenkinek!

Sürgősen!

ÚJ HALOTTI BESZÉD (http://artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=46741) kell, kellene az Élet érdekében. Meg jóval több a beszédnél: értelmes gondolkodás, értelmes tettek, - értelmes Magyarország!

Az Élet érdekében.

Az illusztrációként választott képen az egyébként üres templomban csak egy ember van, imádkozik. Nem egy tucatnyi ember, nem is 99.

Persze, ő is jobban tenné, ha lehetősége van rá, és otthon imádkozna a járvány idején. Példát mutatna. Ha isten van, és mindenütt jelen van, akkor ott is meghallja, és az utóbbi magatartást helyeselné, szerintem, ha valóban Jó.

(2020)

Illusztráció: Pixabay.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!