Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2020-03-06 10:36:27
Megtekintve: 2374
A koronavírus
Két internetes anyagot tettem fel napokkal ezelőtt a facebook-ra, amikor a koronavírus járvány az érdeklődés előterébe került Magyarországon is (https://hu.wikipedia.org/wiki/COVID-19_koronav%C3%ADrus-j%C3%A1rv%C3%A1ny, illetve https://hu.wikipedia.org/wiki/COVID-19). Igazi érdeklődést nem tapasztaltam, két hozzászóló nehezményezte, hogy a wikipédiát használtam, de nem indokolták ezt semmi konkrétummal, válaszoltam nekik, erre elhallgattak. Nyilván nem méltóztattak belenézni a feltett anyagba, amelyik nemzetközi forrásokra hivatkozott, céljuk akadékoskodás lehetett, bár, igaz, ami igaz, csak enyhe rosszindulattal.

A koronavírus képe igen szép, költői, de ez ne tévesszen meg senkit. Mindaz, ami Pandora szelencéjéből kiszabadult (https://hu.wikipedia.org/wiki/Pand%C3%B3ra_(Epim%C3%A9theusz_feles%C3%A9ge)) rossz dolog, még ha meg is tanítja olykor az emberek egy részét fontos dologra: küzdeni.

A koronavírus világjárványnál is, - mint egyébként MINDEN járvány esetén, - két részre bonthatóak a teendők:
a.) mit kell tennie a lakosságnak MEGELŐZÉSKÉNT, illetve MIKÉNT KELL CSELEKEDNIE A FERTŐZÉSRE GYANÚS BETEGNEK, illetve KÖRNYEZETÉNEK,
b.) mit kell cselekednie AZOKNAK, akikre a járvány miatt FELADATOK hárulnak (hatóságok, intézmények, szolgáltatások és más szervek).

A kettő, persze, összefügg egymással, MINDEN JÁRVÁNYNÁL tudnia kell feladatairól az egyénnek is, és az intézményeknek, szolgáltatásoknak is. AZT KELL TELJESÍTENI, AMIT A SZAKHATÓSÁG JAVASLATA ALAPJÁN AZ ÁLLAM ELŐÍR ÉS KÖZZÉTESZ.

A fenti második internetes anyagból csak néhány olyan elemet veszek ki, amelyekről úgy vélem: a lakosság felvilágosítását szolgálhatják a MEGELŐZÉS terén. Ez nem jelenti egy teljes kép nyújtását, és természetesen a járvány esetleges magyarországi vonzatairól sem vagyok illetékes nyilatkozni.

„Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint követni kell a légzőszervi vírusok elkerülése érdekében szokásos óvintézkedéseket:
• Gyakori kézmosás szappannal és vízzel, vagy alkohol alapú kéztisztítóval
• A száj és az orr eltakarása a könyökkel vagy szövettel, ha valaki köhög vagy tüsszent
• A szem, az orr és a száj érintésének elkerülése, ha a kéz nem tiszta
• Kerülni kell a szoros érintkezést a betegekkel
• Kerülni kell az edények, poharak, ágyneműk és egyéb háztartási cikkek megosztását a betegekkel
• Tisztítani és fertőtleníteni kell azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintenek az emberek
• Ha beteg valaki, akkor maradjon otthon és ne menjen a munkahelyére, az iskolába és nyilvános területekre
A WHO azt is ajánlja, hogy:
• Láz, köhögés és légzési nehézség esetén mindenki forduljon az orvosához, és mondja el neki a közelmúltbeli utazásai célpontját
• Kerülni kell a nyers, a nem főtt húsok vagy állati szervek elfogyasztását
• Kerülni kell az érintkezést az élő állatokkal és azokkal a felületekkel, amelyeket esetleg megérintettek, kerülni kell az olyan élő állatokat árusító piacokat az olyan területeken, ahol a közelmúltban új koronavírus-esetek voltak [60]”.
Megjegyzésem: a maszkok kiválasztására és esetleges használatára vonatkozóan csak az illetékes magyar szakhatóság által előírtakat javasolhatom. L. M.

A képen:
Kézmosás (Person washing his hands), a kép Lars Klintwall Malmqvist munkája, A higiéniai szabályok fokozott betartásával, a vírusfertőzés elleni védekezés fontos feladata mindenkinek. A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad megérinteni a szemet, az orrot és a szájat - ha kézzel megérinti valaki a vírus által szennyezett felületet, mert az átjuthat a testébe, forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/COVID-19#/media/F%C3%A1jl:OCD_handwash.jpg.

(2020)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!