Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2018-09-22 15:41:07
Megtekintve: 1532
Nemzeti Iskola (kabarétréfa komolyan) (1)
Első jelenet

Színhely: az igazgatói iroda. Bent: Nagykutyás Márton fineszes igazgató és Zárassy Ede, szülő, aki fiát szeretné beíratni Édenszőlő városi iskolájába.

Igazgató:
- Megkaptam a levelét, kedves Ede, és tökéletesen megértem Önt. Nem, nem értem félre, hogy nem Pipacspiroson akarja iskolába járatni a fiát, és nem gondolom: az ottani sok cigánygyerek miatt. Nekünk százötven tanulónk van, és azok között is van cigány, igaz, csak egy, de az annyira nemzeti cigány, hogy amikor errefelé ólálkodnak azok a liberálisok, magától ugrik, mutogatja bőrszínét, magyarázza: nálunk nincsen szegregáció, elkülönített oktatás… Rendes gyerek, az apja jómódú ügyvéd… Nálunk azért nincs több cigánygyerek, mert a többi belátta: nekik közelebb van a pipacspirosi Nemzeti Iskola, legalábbis az ő tudásszintjükhöz… Szép Öntől, hogy igyekszik rólunk nálunk tájékozódni… Önnek csinos kis lakatgyára van. Mi nem teszünk lakatot senki szájára, de… Úgy gondolom, ezzel Ön is egyetért.

Zárassy Ede:
- Feltétlenül! Ám azt hallottam, hogy azok a hagyományőrző harci játékok…

Igazgató (nevet):
- Azt csak az a görbén liberális sajtó elferdítette! Kivizsgáltam a dolgot. Nem volt más, mint jó szándékú múltidézés, egy kis gyerekcsínnyel, - de mikor legyen gyerek a gyerek, ha nem akkor, amikor gyerek? A kakasok azért kukorékoltak, mert néhány farktollat kölcsönvettek tőlük a csendőrkalapokhoz… Akiket pedig látszólag megvertek, az a három, - nem, nem, azok nem az iskolánk tanulói voltak, hanem önkéntes gyerekszínészek, némi fizetségért, legfeljebb a fakardokkal nagyobbakat húztak rájuk a mieink, így jár az, aki bolsevikot játszik a színpadon, és a lendület hevében… A háziorvos utána rögtön ellátta őket. A mondás is úgy tartja: a seprűnyél is elsül, ha Isten akarja…

Zárassy Ede: Értem, és ez nagyon megnyugtat. Az a Pistike pedig, akit a tyúkólba bezártan találtak, az iskola udvarán…

Igazgató (megint nevet):
- Azt is kivizsgáltam! Ahhoz az iskolának semmi köze. A tyúkólat máshonnan hozták oda, és a játékban nem is tyúkól volt a tyúkól, hanem marhavagon, mert átnevezték. Pistike nagyon éhes volt, és két főtt tojásért vállalta, bár nem zsidó, a sárga csillagot is, játékként, meg a külföldre induló marhavagont is. Magam beszéltem ezzel a Pistivel, aki még nem is iskolás, és pipacspirosi lakos, kicsit rápirongattam: máskor ne vállalja el ilyen olcsón szereplését, legyen önérzete. Azt mondta: ő négy tojást kért, de csak kettőt kapott… Így visszavettem tőle a pirongatást.

Zárassy Ede:
- No és az a zászlóégetés?

Igazgató:
- Azzal önmagát égette le a liberális sajtó! Az csak egy vélemény volt, a szólásszabadsággal összhangban, és nem is tőlük, a fiúktól, származik az öngyújtó. A fiúk csak mutogatták a járókelőknek az európai uniós zászlót, meg az ENSZ zászlaját, pár kulturáltan kritikus szó kíséretében. Az egyik felébredt járókelőtől kapták az öngyújtót. Az meggyújtotta önmagát, mármint az öngyújtó, tehette, hiszen azért öngyújtó. Ezek a nemzetietlenné lett zászlók kaptak az alkalmon, lángra kaptak, és éppen akkor tévedt oda egy francia liberális újságíró, aki megkérdezte: miért kell ezt csinálni? A gyerekek tévedésből németnek nézték a franciát, és eszükbe jutott Merkel. Egyikük tréfásan azt kiáltotta: - Mer’ kell! Ennyi volt az egész, - csak rosszindulatúan felfújták a dolgot!

Zárassy Ede:
- Most már értem, félreértés volt az egész. Az a majomcirkusz meg…

Igazgató:
- Az csak egy kis szemléltető oktatás volt. A biológiát tanító tanárnővel, és a plébános úrral, utóbbi sok mindent kijárt az iskolánknak, mivel bejár a… No, szóval kölcsönkértünk egy majmot a Nemzeti Állatkerttől, hogy bemutassuk: Darwin tévedett, a majom, Isten teremtménye bár ő is, nem lehet az ember rokona… A majom, egy csimpánz, ezt igazolta is, mert igen értelmetlenül viselkedett, felkapta az osztálykönyvet, kiugrott vele az ablakon, és elvitte. Igaz, az osztályteremben nem volt banán, vagy más majomcsemege, - de minek kellett neki az osztálykönyv? Később, rajzórán, a fiúk lerajzolták Darwint, gúnyosan félig-meddig majomként, és ezt valaki meglátta az iskola ablaka mellett…

Zárassy Ede:
- Látom, Igazgató Úr, hogy Ön nagyon gondosan vezeti ezt az iskolát, és egyúttal jó nemzeti irányban! Akkor Zárassy Karcsika jöhet?

Igazgató:
- Jöhet, tárt karokkal várják az itteni angyalszívűen keresztény tanárok! Ön pedig, kedves Ede, egyszer meglátogathatna minket, bájos feleségével, és akkor sok mindenről beszélhetnénk!

(Kezet ráznak, láthatóan nagy eszmei barátságban.)

(Folytatom)

(2018)

Az illusztráció forrása: https://pixabay.com/hu/csimp%C3%A1nz-sz%C5%91rme-%C3%A1llati-majmok-3540476/
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!