Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2018-06-28 18:03:00
Megtekintve: 1443
MeseLes
A Kovács Luca szerkesztette MeseLes c. weboldalt nézegetem.

Ötletes címe van, mert bár nem mindenre szép dolog leselkedni, de mesékre igen, - szép is, hasznos is. Hozzátehetném (és hozzá is teszem), tréfásan: - Ki mesékre buzgón les, később az de gazdag lesz!

Már nem úgy értem, persze, hogy feltétlenül arannyal, ezüsttel lesz tele a kamrája, hanem elsősorban úgy: élményekkel gazdagodik, jobban megérti a világot, az embereket, és ötlettára is kibővül. Gyermekeknek is, felnőtteknek is!

Igen, felnőtteknek is szükségük van lelket gazdagító szépséges mesékre, versekre.

Ezekből nem csak gyermekkoruk emlékei látogathatnak vissza, hanem sok mindent felismerhetnek a társadalomból is, jelenből, múltból egyaránt. Ó, hogy én hányszor láttam az elmúlt évtizedekben a mindennapi életben, fent is, lent is, Csilicsali Csalavári Csalavért, a ravasz rókát, Móra Ferenc klasszikus művének főhősét! No és miket művelt! (A híres könyv az interneten: http://mek.oszk.hu/09500/09578/09578.pdf)

Édesapám gyermek- és ifjúkoromban egyre-másra adta kezembe a felnőtt-, és gyermekirodalom klasszikusait. Még elsőéves gimnazista voltam, amikor nyomtatásban megjelent első mesém, a Pest megyei Népújságban. Ettől kezdve a rovat szerkesztője, Csekő Ágoston, szívesen fogadta, közölte ló nagy betűkkel leírt meséim.. Írok még majd erről, ha csak számomra nem lesz itt előbb az a mesebeli befejezés: „Itt a vége, fuss el véle!”.

Az igazi mese úgy álom, hogy az olvasó szívének (akár gyermek, akár felnőtt olvassa) gyönyörű valóság. Álomvalóság, olyan, amit, amennyire lehet, jó volna valósággá tenni.

Utóbbira, sajnos, ma nem látok komoly törekvést. A világot egyébként a legszebb, és legjobbat akaró mesék sem tudják megváltoztatni, de segíthetnek ebben, mert mutatják, súgják, hogy mi a baj a világban, az emberi lelkekben.

No, most, amikor jó szívvel ajánlom e rossz időben a MeseLest gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, a fentiek jutottak eszembe..

Pompás gyűjtemény e mesék és gyermekversek kincsesháza, sőt, egyre inkább bővülő palotája.

Érdemes belépni internetes ajtaján. Ne foszd meg magad tőle, hanem oszd meg!

(2018)

A képen: Rusovszki Szilvia rajza Bódi Julianna Ufók c. verséhez, forrás: http://meseles.hu/vers/bodi-julianna-ufok/
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!