Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-12-24
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2012-04-07 19:54:27
Megtekintve: 589
MÓDOSÍTOTT MESÉK /1/ PIROSKA ÉS A FARKAS
A farkas megpillantotta Piroskát. Tudta, hogy a fővadász nagyon kedveli a kislányt, ezért elhatározta: protekciót keres a puskás emberhez. Ez utóbbira ugyancsak szüksége volt, mert elhírlett a vidéken: ő, a farkas, juhnyájak pusztítója. Mindenki ellene fordult, dacára, hogy azon a tájon, sőt még a tájon tél-túl is, egy árva juha sem volt senkinek.

Ez utóbbi tény eléggé ellentmondott a szóban forgó farkas juhpusztításának, de hát tudjuk: amit a nép egyszer fejébe vesz vagy fejébe töltögetnek..

A farkas hízelgéssel kezdte, az a legolcsóbb. Virágot szedett Piroskának és udvarolgatott neki, dicsérte piros ruhácskáját és sapkáját. Az elkényeztetett kislány ezt kevesellte, lenézően nyifizett-nyafizott, de végül megegyezett a farkassal, ha aranyláncot nem tud hozni, minden héten hozzon legalább egy nyulat neki, egyet nagymamájának, és akkor ő szól a vadász-főbácsinak: ne üldözze a farkast igazából, csak úgy tessék-lássék. Ha meglátja, lőjön mellé vagy érje be nagyhangú farkas ellenes szónoklatokkal, mint általában a politikusok teszik.

Piroska erdei házikós, nyögdécselő nagymamája, aki egyébként csak színlelte a betegséget, hogy bort meg kalácsot kapjon a faluban lakó lányától és vejétől, amikor meghallotta milyen ügyes az ő kis unokája, egyből kiugrott az ágyból és táncra perdült. Hej, minden héten egy nyulat kicsikarni az ordastól, ez már döfi! /Piroska saját nyúljáradékáról nem szólt, mert a nagymamák rendszerint igen pletykásak./

A farkas betartotta szavát, hordta a nyulakat hétről hétre, egyet Piroskának, egyet nagymamájának. Végül azonban beütött a baj: erdőn-mezőn elfogyott az összes nyúl. No, ekkor egy ideig fácánt is elfogadtak tőle nyúl helyett, de az is elfogyott. Ekkor Piroska megsúgta a fővadász bácsinak, hogy most már nem kell kímélni ezt a csúnya, nyulatlan-fácántalan farkast.

Ám a humanista vadász nem lőtte le a farkast, csupán elaltatta és felvágta a hasát, egyrészt, mert valamikor sebész szeretett volna lenni, másrészt, mert kíváncsi volt: hasonló jön-e ki a farkas hasából is, mint a világháborúban szuronnyal felhasított emberekéből.

Hasonló jött. Ezt követően a kíváncsiságát kielégített vadász köveket rakott a farkas gyomrába és bevarrta a sebet. A műtét sikerült, de a farkas felébredés után már nem éldegélt sokáig, csak a legközelebbi patakig.

Gondolt egyet a fővadász bácsi, kettő lett belőle. Lenyúzta a farkas bőrét a küszöb elé lábtörlőnek és eladta a Piroskás-nagymamás-farkasos történetet az Itt a piros, hol a piros? című lap újságírójának, de előbb Piroskát kicsit kicsinospirosította, a farkast kicsit feketébbre festette, saját magát meghősiesítette, a leendő olvasókat pedig, a szokásos módon, hülyére vette.

A világ, persze, készségesen bevette a sztorit, bevesz az minden hihetetlent, zugban kigondolt hazugságot-zagyvaságot, ha pedig esetleg egyből nem venne be, bevetetik vele, erőszakkal! Sok példát tudnék erre mondani, de idegesítő, amikor annyi puskacső mered rám, ilyenkor könnyen elmegy az ember példamondó kedve..


Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!