Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-12-24
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2012-04-07 14:08:46
Megtekintve: 625
A Hungarian Nyúl
A Hungarian Nyúl olyan nyúl, amelyik nem csak Húsvétkor, hanem egész évben nyúl. Utóbbi dicsérendő folyamatosság volna, ha nem néznénk nyúlsága tartalmára. Ha azt is nézzük, akkor már: ajajaj!

Azt is írhattam volna: Magyar Nyúl, de nem írtam, mert az félreérthető. Háromféle módon is: 1. szándékosan, 2. papagájosan, 3. butaságosan (utóbbi a papagájosan egyik változata). Mitől magyar a Magyar Nyúl? Erre többféle választ kaphatunk, - vagy már pusztán a kérdésért kaphatunk!

Hol él a Hungarian Nyúl? Hungaryban, de valójában nem él, hanem tengődik. Hungary kedves, barátságos ország, persze, csak annak, akinek sok pénze van. Államformája egyedi: olyan királyság, amelyik titkolja királyságát, de előszeretettel és utószeretettel gyakorolja. A becsület mezején azonban az utóbbi időben kissé előrébb lépett, mert olyan királyság, amelyik már kevésbé kérkedik azzal: mekkora köztársaság! Vezetéknevéből királya már ki is vette a köztársaság szót. Well done, Hungary!

A Hungarian Nyúl picikét eunyúl is, de csak akkor, ha káposztát kunyerál az EU-tól. Nyúlna ezért is, azért is, de el nem éri, - őt viszont mindig elérik. Ha meg elérik, akkor futhat nagynak vélt esze után! Nem az a baj, hogy fut, hanem egészen más: utólag sem jön rá hová tette az eszét, - vagy volt-e neki egyáltalán.

Itt a Húsvét, találkoztam a Hungarian Nyúllal. Nem lepődtem meg, mert máskor is találkozom vele, minden rossz napon, és mivel Hungaryban szegény nyusziknak minden nap rossz nap, így mindennap.

A Hungarian Nyúl hazájának mondott földrészdarabkán, a nyulakon kívül, léteznek, röfögnek más háziállatok is (olykor vadállatként), - de róluk majd máskor.

A Hungarian Nyúltól kedvesen, barátságosan azt kérdeztem: honnan jön?

Nem hiába volt Hungarian, mert mindjárt úgy összevissza makogott erre a kérdésre, hogy nyúl anyja sem értette volna a szavát. Én jól értettem, hogy miért makog mindig a kérdés mellé, azt viszont nem: honnan jött?

Tovább faggattam. Széna-e vagy szalma? Jobb-e, bal-e? Kormánynyúl? Motornyúl? Féknyúl?

Utóbbi kérdésekre, persze, nem lehet értelmezhető választ kapni a Hungarian Átlagnyúltól, mert más a nyúlgerinc áfonyával, áfával, és megint más az egyenes gerinc. Ám válaszain jókat lehet nevetni, - meg, egyúttal, sírni.
A Hungarian Nyúl azonban rövidlátóan előrelátó: sírva vigad. Utóbbi azt jelenti: ha tudottan nem is tud előre semmit, a tudatalattijában sejti, hogy mi az igazság. Csak hát az, ahol a tudatalattiját tartja..

Nem firtattam tovább, hogy honnan jött, hanem rátértem a következő kérdésre: merre megy? Hegyre megy, egyre megy, egyről kettőre sem megy? Völgybe megy? Nyúlhölgyre megy? EU-ba megy, mert már benne? EU-ból kimegy, mert szívében eutlan maradt? Ki-bejár, mint..

Nem tévedtem: erre is csak makogott. Nem csodáltam. Csőrbe-karomba vette már őt, nem egyszer, az a Hungarian Sasmadár, amelyik egyesek szerint egerészölyv, mások szerint büszke sólyom. Megrúgta már néhányszor az a Hungarian Táltos, olyannyira: lehet, hogy a legutóbbitól még mindig szálldos, sőt, nem csak lehet, hanem egészen bizonyos.

Nem maradhatott el az a kérdés sem: van-e nála piros tojás?

Rémülten tiltakozott.

Átfogalmaztam a kérdést: van-e hímes tojás?

Erre is csak hímezett-hámozott.

Gyengéden megfogtam a fülecskéit (no, azok tényleg Hungarikum-fülek, bármelyik csacsi megirigyelhetné!), és levettem a kendőt a kosaráról.

Hát volt a kosarában, ha nem is kizárólag Húsvétra szánt, tojás, öt is: egyiken kétharmados kereszt ékeskedett, a másikon egy bizonyos színű csillag, a harmadikon ugyanaz a csillag, de áthúzottan, a negyediken egy szép vörös virág, elvirágzottan, az ötödiken pedig néhány képecske a Mi Mások Vagyunk Matyiként és Manciként című népmeséből.

Megkérdeztem a Hungarian nyulat: mennyiért vette a tojásokat a piacon, - kifestés előtt?

Erre válaszolt, de óvatosan. Belesúgta a fülembe, nyilván azért, mert szégyellte az árát, - pedig ő csak vette. Aki eladta, nyilván az is vette, pontosabban felvette a tyúkketrecért az EU-támogatást, - ha pedig nem, magára vessen! A tojásárat, persze, mindkettő az EU-ra fogja. Az EU ugyanis nem szereti, ha tyúkketrecek zsúfoltsága nagyon hasonlít a Hungarian Börtönök helyszűkés nyomorúságához. Ha utóbbin nem lehet segíteni, legalább a tyúkok helyzetén könnyíteni kell! Megparancsolta. Helyes ez a tyúkemberség, EU, csak talán tovább kellene vinned az emberemberség irányába, - vagy az lehetetlen? Igaz, igaz, a tyúk
tojást tojik, az emberekre viszont tojnak, - fentről, a palotaketrecekből. Nagy különbség!

Elhatároztam: szóra bírom ezt a Hungarian Nyulat, még ha a fene fenét eszik is! (Utóbbi eszik is, de Hungaryban a fene, feneség sohasem fogy el, mert azt ott mindig újratermelik. Kár, hogy nem eladható termék, - ebből is túltermelés van a nagyvilágban.)

Bementünk egy Hungarian Kocsmába, amelyik a PUB szót is magán viselte, hátha betéved egy ánglius, aki megfontolás nélkül költi forintra váltott fontjait. A Hungarian Nyulat meghívtam néhány kupicára.

Hamarosan dőlt belőle a szeszes szó, mert nem csak borban az igazság, hanem más etilesben is.

Kiderült: életét igen változatossá tette a rendszerváltás, amit az Ég küldött neki, mára már kicsit túl mennydörgősen. Igaz, legatyásodott, - de egy nyúlnak elég egy gatya is. Ő igazi Hungarian Nyúl! Volt már Békemenetben, ami harci, volt már Milka-menetben, amit lila svájci csokoládétehenek szerveztek, volt tévébe betelefonáló Marci (pedig Pista a keresztneve, hehehe!), EU-tól kolduló koldus, berekedt belföldi énekes kéregető, Palira vett és Ellenpalira vett, holnap hajléktalan is lesz, de már ma is a lábán alig álló állástalan, viszont megígérték neki: ha jól viselkedik, befogja a száját, akkor felveszik harangkötél húzogatónak, fél-közmunkában.

- No, és hová viszi ezeket a tojásokat? - tudakoltam.

Itt, - mámorossága ellenére - lehalkította a hangját. Bevallotta. Mindenütt lead belőle egyet, azt, amin a megfelelő jel van. Megfelelő személynek megfelelő tojást! Öt tojás, öt esély. Ki tudja, hogy mit hoz a jövő?

Vállon veregettem a Hungarian Nyuszit.

Én tudtam, hogy mit hoz a jövő, de erről nem világosítottam fel.

Magamban azt gondoltam: ó, te szegény, kis köpönyegforgató nyúlproletár! Hiába az öt tojás, ha bármelyik megajándékozott FENT lesz, akkor már rád, nyuszikám, LENT, tojni fog! Nem ismered a Hungarian Történelmet?! Nem tudod, hogy LENT a nyuszi, ha FENT sok az alamuszi?

Kifizettem a nyuszi által elfogyasztott kupicás italokat, és otthagytam a szép fülűt.

A mámora majd elmúlik, ha szerencséje van, akkor magától kimúlik, ha nincs szerencséje, akkor is előbb-utóbb kimúlik, levadásszák, de előbb még jó ideig nyuvasztgatják, ami neki nem lesz jó idő. Persze, valakiknek jó lesz, mint eddig is, nagyon is..

No, kiknek is?

(2012)


Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!