Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2021-03-13
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2012-01-30 21:17:34
Megtekintve: 1097
Tűnődő kis mesék (6)
ZSEBRE VÁGOTT ORSZÁG

A király születésnapjának reggelén az udvaroncok mesebeli ajándékokkal és csillagos égig felmagasztaló cifra szavakkal árasztották el uralkodójukat. A legnagyobb meglepetést azonban az udvari bolond, Misi, keltette, aki igen termetes, csúf pulykát hozott magával.

A király kérdően vonta fel szemöldökét, de Misi nem jött zavarba:
- Ezt a pulykát azért hoztam, hogy mindig ő haragudjon felséged helyett, mert a harag árt a szépségnek és az egészségnek. Felséged csak nyájasodjon, hájasodjon, bájoskodjon..

A király nevetett, helyeslően bólintott a tréfára, de azért rászólt Misire:
- No és az engem köszöntő szavak?!

- Itt vannak azok is! - készségeskedett Misi. Méghozzá versben:

Minden szentnek is, hehehe,
maga felé hajlik keze!
Nagy uralkodónk, annyi szent,
ebben más szentnél túlteszent!

A király nem sértődött meg, sőt, megtoldotta Misi gondolatát egy kis további öntréfálkozással-öndicsekvéssel:
- Misikém, nem vetted észre, hogy uralkodói kezem nem csupán saját magam felé hajlik, hanem előbb mindig tőlem el, magabiztosan másokhoz?! A minap is így vágtam zsebre
egy újabb országot! Birodalmam egyre nő, mint esőben a gomba..

Misi óvatoskodó képet vágott:
- Észrevettem, király komám, de nem minden gomba ehető ám! Miután e birodalmadhoz csatolt országban felemelted a házadót, egyre csak szüli-szülögeti a lázadót..

A király fizimiskája erre csöppecskét elkomorult, de még a tréfánál maradt:
- Lázadók?! Lázas vagy, Misikém?! A lázadók régen olajra léptek! A hozzánk csatolt ország ég a vágytól, hogy az én bölcs, igazságosan szabadságos irányításom alatt folytathassa munkálkodó mindennapjait!

Misi komikus arckifejezéssel szimatolta körül a király zsebét, és így szólt:
- Akárhogy is van, én füstszagot érzek! Lehet, hogy az általad zsebre vágott országban parázslik valami a hamu alatt? Lehet, hogy neked sütik, komám, a hamuban sült pogácsát - útravalónak?!

A király erre kényszeredetten nevetett, ám Misit - a birodalom történetében először - nem hívta meg a születésnapi ünnepségekre. Szegény kis igazságmondó bohóc kénytelen volt szűk ablakocskájából elnézegetni a sötét égre felrepülő, csillagot szóró, ujjongó fényű rakétákat.

Ám hamarosan új hírek érkeztek a királyhoz, ezekből az is kiviláglott: nem Misi volt az igazi udvari bolond a királyi udvarban!

A PÁLINKÁS HORDÓK

A csapat - nagy hadsereg kicsike maradványa - egy ezredessel az élen megmenekült a körülzárástól és elfoglalt egy sárkunyhós, nyomorúságos, romos falucskát. A kocsma azonban csodálatosképpen épen maradt, benne három pálinkás hordóval.

A katonák meg akarták rohamozni a hordókat, de az ezredes elővette pisztolyát, és mindegyik hordóba belelőtt, majd a keletkezett pálinkapocsolya előtt, magasba emelt fegyverrel, gúnyosan megkérdezte:
- Nos, akar-e valaki pálinkás hordó lenni?!

A katonák elkeseredetten nézték, esztelen pálinkapazarlásnak tartották a dolgot, de nem mertek megszólalni.

Parancsnokuk kemény, de most már inkább oktató hangon tette hozzá:
- Minden pillanatban készen kell állnunk a harcra! Ilyenkor, háborúban, a pálinka gyakran ugyanolyan ellenségünkké lesz, mint az ellenség!

Az egyik tartalékos hadnagy, civilben orvos, halkan megjegyezte:
- Sok embernek még békében is ellenségévé lesz!

Az ezredes tettének helyessége még aznap éjjel beigazolódott. Az ellenség meg akarta lepni őket. Miként állhattak volna ellent, ha a pálinka mámorossá teszi agyukat, elbizonytalanítja kezüket-lábukat?

HINNI ÉS TUDNI

Csörgődiós Misi, az éles eszű udvari bolond, és Kalácsos Károly, a királyi főszakács, jó barátságban voltak. Egy alkalommal a főszakács igen ízletes töltött csirkét készített, és kitette egy tálra: hűljön kicsikét.

Közben valami miatt haza kellett szaladnia, de azt mondta a konyhán hívatlan vendégként tébláboló Misinek: tíz perc múlva visszajön.

Misi nem tudott ellenállni a töltött csirke csábításának. Előbb megkóstolta, utána kóstolgatta, majd bekóstolta. Tartott azonban attól, hogy a főszakács a csirkecsontváz láttán mérges lesz, ezért elébe sietett és így szólt:
- Múltkor leckét kértél tőlem a magasabb körű gondolkodásból, most úgy döntöttem, kezdjük el a HINNI és TUDNI különbségével. Megkérdezem tőled: milyen háziszárnyas sült teteme terpeszkedik a királyi konyhán?!

- Az általam készített különleges ízesítésű töltött csirke! - vágta rá büszkén a főszakács.

- Ezt te - HISZED! - mondta Misi. Én azonban TUDOM, hogy már nincsen ott, mert bennem vagyon ez a remek étekvagyon!

A főszakács iszonyú mérges lett:
- Te meg azt HISZED, hogy ha még egyszer konyhámba tolod a képed, nem foglak elegyengetni a nyújtófával, de én TUDOM: megkapod majd a magadét!

Az elkeseredett és dühös étekművész fülön akarta csípni Misit, de az elugrott, megugrott, nyelvet öltött:
- Nocsak, milyen gyorsan tanulsz! Az első leckét sikeresen elsajátítottad. Hiába: jó tanárnál élesedik a szorgalmas tanuló esze! Persze, azért még van mit tanulnod! Most azt HISZED, hogy el fogsz tángálni, én viszont TUDOM, hogy nem, mert hamarosan kiengesztellek, megnevettetlek!

Így is történt.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!