Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1971
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-08-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (580)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (864)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2011-12-03 15:15:59
Megtekintve: 936
A háromnevű róka
Egy róka barangolt erdőn-mezőn. Találkozott egy medvével. Arra gondolt: erős állat a medve, és nem túl okos. Hasznos társ lehet neki egy időre. Többet ésszel, mint erővel - tartja a közmondás, de az erőre is nagy szükség van olykor.

Így hát ketten mentek tovább. A mező szélén korsót, meg összecsomózott kendőt találtak. Talán egy kaszálgató ember ebédje lehetett. A róka beleszagolt a korsóba, - forrásvíz volt benne. No az nem kellett neki, mert nem volt szomjas, a medvének adta. A kendőben viszont három túrógombóc barátkozott egymással. A róka kivette és, mire a medve észhez tért, már be is falta valamennyit. A nagy bundájú mérgesen dörmögött:
- Ez nem igazság! Nekem csak vizet adsz, te pedig három gombócot dobálsz be a szádba!

A róka keserves-panaszos képet vágott:
- Tévedsz, medve barátom! Így volt igazságos, de hozzáteszem: sajnos! Az én bundámban ugyanis három róka van egyszerre, ezért van három nevem, úgy hívnak: Befalási Harapási Szájinkó. Ha Befalási nem kap egy falatot sem, ha Harapási semmit sem haraphat, no és ha Szájinkó szája sokáig üresen marad, - kitör ám ebben az egy bundámban a háromszoros csetepaté! Szomorú az én sorsom, te medve, inkább sajnálhatnál, mintsem szemrehányást teszel!

A medve erős volt ugyan, de nem észbelileg. Elhitte a róka szavait, és még vigasztalta is.

A szerencse, úgy látszik, melléjük szegődött. A medve ment elől. Egyedül álló házikó kertjében terített asztalra bukkant. Rajta nagy tálon ropogós sült csirke vidámította a szemet, orrot. A házbeliek távolabb, a patakban horgásztak.
A medve felkapta a tálról a sült csirkét, és szempillantás alatt befalta. A róka icipicit később érkezett, de ez annyit jelentett, hogy sült csirkére nagyon is későn. Dühösen kiáltott rá a medvére:
- Önző vagy, te medve! Nem gondoltál arra, hogy bennem három róka van?! Csúnya dolog volt tőled, hogy az egész sült csirkét egyedül tömted a szádba!

- Ó, ez nem így van, én éppen rád gondoltam! - válaszolt csodálkozó képpel a medve. Nem akartam, hogy a bőrödben lakozó három róka összevesszen az egy sült csirkén! A három gombócot bizonyára el tudták osztani benned igazságosan, de sült csirkéből nem volt három!

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!