Feltöltve: 2008-03-22 00:14:49
Megtekintve: 11144
Apró praktikák (3)
Avagy a "sorrend", és "egyéb tudnivalók" a tűzhely körül, a teljesség igénye nélkül:
...megint egy kis gáz (akinek gáz, az ne olvassa! Sajnos az alábbi tudnivalók elfelejtése a napi gyakorlatban sokszor helyszíneléssel végződik, ahol már az okot próbáljuk kideríteni a romok között, és az okok végül mindig egyértelműek...)
Tudnivalók a gáztűzhely környékén, egy gyakorló gázos szemével:
- Mindig a gyufát, (vagy a gázgyújtó szerkezetet) gyújtsd meg előbb, és aztán nyisd ki a csapot, mert ellenkező esetben meglepődhetsz, esetleg meg is pörkölődhetsz... Persze kivétel a beépített gyújtó szerkezettel szerelt gáztűzhely... Ha már meggyújtottad, és felraktál főni, vagy sülni valamit, sose hagyd őrizetlenül, és ne bízd kiskorú személyre mert gyorsan leéghet a házad!
- Ugyan ez érvényes a tűzhely sütőjére is, csak sokkal fokozottabban, mert ott meg a kicsike, kis térben gyorsan felszaporodik a gáz legyen az földgáz, vagy Pb gáz, és rossz esetben úgy szétlöki a sütőkamrát, mint ha az sosem lett volna egyben. (persze a felügyelet leszámítva megint csak kivétel a kombi tűzhely, amiben elektromos üzemű a sütő (mellesleg az szebben is süt, mint a gáz üzemű...)
- És egy nagyon fontos dolog (lenne!!!), hogy fokozottan figyeljünk, az un. flexibilis bekötő csövekre, mert sok esetbent szabálytalanul a tűzhely háta mögött vannak elvezetve, hőhatásnak kitéve, ezért igen gyorsan elöregszenek...Ötévente cserélni kellene e csöveket, kinek, kinek a saját biztonsága érdekében. Nem olcsó...De egy lakás, az sokkal drágább, az emberi életről már nem is beszélve...És kapható már acél betétes is, ami "örök élet", megy egy nap...
- Ha van tűzhely, akkor túlnyomórészt van pára elszívó is. Csak ne legyen a kéménybe kötött kazánnal azonos helyiségben, - a mai előírások szerint tilos is! - mert amikor működik megtréfálja a kéménybe kötött kazán égéstermék elvezetését, és szegény háziasszony csodálkozik (jó esetben még érkezik) hogy fáj a feje főzés közben . Pedig egyszerű: ha kisebb a kéményhuzat ereje, mint az elszívóé, akkor egyszerűen az elszívó a győztes, és visszaszívja a kazán égéstermékét a konyhába. Ez jó esetben csak széndioxid, de az idő múlásával egyre dúsabb lesz benne a szénmonoxid (az érzékelésben segíthet a jól megválasztott, és jól elhelyezett CO érzékelő, ami alap esetben hangjelzést ad)...
- És végül: E rohanó világban szánjatok egy, csak egy percet arra, hogy elolvassátok a gázszámlának a hátsó felét is, mert nem csak az elején levő fizetni való a lényeg rajta, hanem az a sok, sok jó tanács, és tudnivaló is, ami a hátulján található !
...megint egy kis gáz (akinek gáz, az ne olvassa! Sajnos az alábbi tudnivalók elfelejtése a napi gyakorlatban sokszor helyszíneléssel végződik, ahol már az okot próbáljuk kideríteni a romok között, és az okok végül mindig egyértelműek...)
Tudnivalók a gáztűzhely környékén, egy gyakorló gázos szemével:
- Mindig a gyufát, (vagy a gázgyújtó szerkezetet) gyújtsd meg előbb, és aztán nyisd ki a csapot, mert ellenkező esetben meglepődhetsz, esetleg meg is pörkölődhetsz... Persze kivétel a beépített gyújtó szerkezettel szerelt gáztűzhely... Ha már meggyújtottad, és felraktál főni, vagy sülni valamit, sose hagyd őrizetlenül, és ne bízd kiskorú személyre mert gyorsan leéghet a házad!
- Ugyan ez érvényes a tűzhely sütőjére is, csak sokkal fokozottabban, mert ott meg a kicsike, kis térben gyorsan felszaporodik a gáz legyen az földgáz, vagy Pb gáz, és rossz esetben úgy szétlöki a sütőkamrát, mint ha az sosem lett volna egyben. (persze a felügyelet leszámítva megint csak kivétel a kombi tűzhely, amiben elektromos üzemű a sütő (mellesleg az szebben is süt, mint a gáz üzemű...)
- És egy nagyon fontos dolog (lenne!!!), hogy fokozottan figyeljünk, az un. flexibilis bekötő csövekre, mert sok esetbent szabálytalanul a tűzhely háta mögött vannak elvezetve, hőhatásnak kitéve, ezért igen gyorsan elöregszenek...Ötévente cserélni kellene e csöveket, kinek, kinek a saját biztonsága érdekében. Nem olcsó...De egy lakás, az sokkal drágább, az emberi életről már nem is beszélve...És kapható már acél betétes is, ami "örök élet", megy egy nap...
- Ha van tűzhely, akkor túlnyomórészt van pára elszívó is. Csak ne legyen a kéménybe kötött kazánnal azonos helyiségben, - a mai előírások szerint tilos is! - mert amikor működik megtréfálja a kéménybe kötött kazán égéstermék elvezetését, és szegény háziasszony csodálkozik (jó esetben még érkezik) hogy fáj a feje főzés közben . Pedig egyszerű: ha kisebb a kéményhuzat ereje, mint az elszívóé, akkor egyszerűen az elszívó a győztes, és visszaszívja a kazán égéstermékét a konyhába. Ez jó esetben csak széndioxid, de az idő múlásával egyre dúsabb lesz benne a szénmonoxid (az érzékelésben segíthet a jól megválasztott, és jól elhelyezett CO érzékelő, ami alap esetben hangjelzést ad)...
- És végül: E rohanó világban szánjatok egy, csak egy percet arra, hogy elolvassátok a gázszámlának a hátsó felét is, mert nem csak az elején levő fizetni való a lényeg rajta, hanem az a sok, sok jó tanács, és tudnivaló is, ami a hátulján található !
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2008-03-22 02:35:53
Ki gondolta volna, hogy ennyi mindenre kell figyelni. Tanulságosnak tűnik! Arról a CO érzékelőről jó lenne többet tudni. A kérdéseimet leírom Neked priviben, hogy ne untassak itt vele másokat:-))) Üdv: Rózsi