Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2008-12-27 15:12:14
Megtekintve: 1846
Szépirodalmi élményeimből - Ady Endre: Új vizeken járok
Eszembe jutott Ady Endre verséből: "Én nem leszek a szürkék hegedőse."
Mily régen is volt, amikor megfogadtam ezt!Még Matyi Bácsi parancsnokolt, az osztályharc szeretett vezére, vizsgálgatta az érett búzakalászt, és a manapság ízléstelenül röhécselő, pöffeszkedő vagy hazudozó (vagy egyszerre mindhármat tevő) társaság nem idétlenkedett annak a fekete tévémasinának a képernyőjén. Utóbbit az is jelentősen elősegítette, hogy Matyi Bácsi idejében nem volt fekete tévé, ezzel szemben volt fekete autó, amelyik...
Hát igen...Kombinálni kellene a kettőt egy demokratikus diktatúrában, és a mai idétlenkedőket a fekete képernyőről fekete autón elszállítani valahová, ha nem is éppen oda, ahová a fekete autó kényszerutasait utaztatták egykoron, de azért olyan helyre, ahol pofikájuk bőre másféle, figyelmeztető színt kap...
No de gyere, Ady Bandi, a múltnak már úgyis annyi!Nézzük ismét szép versed, nosztalgiázzunk együtt!Hadd lássuk, hogy milyen bölcs a Költő, aki klasszikus akart lenni és lett is!
"Ne félj, hajóm, rajtad a Holnap hőse..." - írod.Hát...ez már akkor, amikor írtad, nagy merészségről árulkodott, hiszen minél inkább rajta van egy hajón a Holnap hőse, általában annál inkább félnie kell a hajónak, - és a kapitányának szintén. Kivétel csak az, ha nagyon hamar jön a Holnap, - de mikor jön az hamar? Ha pedig egykettőre mégis itt van, vajon az a Holnap-e vagy pedig egy egészen másik? Ám azért bátorságod szép, nagyon szép.No és milyen könnyedén teszed hozzá:
"Röhögjenek a részeg evezősre."
Hüm-hüm.Nem hatásvadász ez egy kicsit, Bandikám?!Odáig rendben van, okosan írod, hogy a tudatlan köznép röhög azon, amin sírnia kellene (így van ez most is, a Nagy Piacbirodalom e kicsi, Hungarynak nevezett országocskájában!), de miért adományozod magadnak a "részeg evezős" címet? Tudom, hogy nem vetetted meg az alkoholt, hanem bevetetted oda, ahová a szürkék is, de ha alkoholmámorban evezni tudtál, az ellentmond a részegségnek.Jó, jó, tudom, lehet, hogy valamiféle eszmétől voltál mámoros (részeg), -- de próbáltál már evezni a valóságban is, Bandikám?
Én már próbáltam, a Nagy Hungarian Tengertavon.Az a Tó maga a gyönyörűség, de az evezés - néhány evezőcsapás után - korántsem az.Nem is szerettem meg az evezést, különösen azután, hogy az Élet fejbecsapott az evezőlapáttal.(Valójában nem az Élet volt, csak a Hungarian Life, ami legtöbbször nem élet, de ez most mellékes.)

"Szállani, szállani, szállani egyre,
Új, új Vizekre, nagy, szűzi Vizekre..."

Csak óvatosan, Bandikám, a népbíztatással!A méhecske szállhat virágról virágra, a legszűziesebbtől a legszűztelenebbig, de azért gondolni kell arra, hogy nem minden válás fenékig tejfel, meg azután a gyerektartáshoz is kitartás kell, amit zölden nem is mindig gondol át egy-egy szürke, csak hegedül azon a bizonyos helyen, Villon-módra, aki, persze, másképpen is tette a hegedülést.

"Új horizonok libegnek elébed,
Minden percben új, félelmes az Élet,
Röpülj, hajóm,
Új horizonok libegnek elébed."

Hát nem tudom...Saját életedből is meríthettél volna annyi tapasztalatot, Bandikám: Hungaryban nem kell ilyen nagy vizi expedíció ahhoz, hogy "minden percben új, félelmes legyen az Élet".Elég, ha valaki szürke szürkeként ott döglik a tévéje előtt, és máris szinte minden percben új fenyegetésekkel félelmes az Élet, a Vagyogatás, a Tengődés vagy ami nagybetűs létet-levegetést csak akarsz, Bandikám!A horizont pedig láthatárt jelent, és ha Te valóban messze láttál, Bandikám, akkor miért bíztattad hajódat olyan csacskaságra, hogy röpüljön?

"Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok..."

A kettő nem feltétlenül mond ellent egymásnak, Bandikám! A megálmodott szép (de, persze, meg nem valósult) álmok is adhatnak új kínokat, továbbá miért kell neked "repüljhajómozni" új kínokért, titkokért, vágyakért - Hungaryban? Annyi itt a kín, hogy csak na, ma is, hát még a Te idődben! No meg titok is van elég: szőke olajtitok, KáendHá-titok, a Milliárdok Rekordtitka, Ki Kit és Mit Súgott Be és Ki-titok, Pártkompromisszum-titok, Ajánlócédulás Hugarian Pártbecsület-titok, Puncimuncipanni Miért Igen és Kivel Nem-titok...No meg a legnagyobb titok: mi a csudától nevezhető demokráciának ez a demokráciával még távolról sem rokon rendszerváltott-valami?

"Én nem leszek a szürkék hegedőse,
Hajtson szentlélek vagy a korcsma gőze..."

Nos a szent lélek hajtásával (ha kihajtana) talán nem volna baj (ám hol van itt, Hungaryban, szent lélek, ahol inkább csak szentségelő lelkek és lelketlenségek akadnak manapság?), de a korcsma gőzének hajtóerőként való felhasználása sem a Te idődben nem volt, és most sem ajánlatos.Utóbbit, figyelmedbe ajánlom, inkább elkeseredett, illetve elkeserített szürkék használják, és nem jutnak vele túl messzire, bár a májzsugorig sokan igen, ám nem hiszem, hogy a versedben említett vizi repülőmasina hajtására (vagy a Te energiaforrásodul) valaha is alkalmas lett volna.
Ám az a sor, hogy "Én nem leszek a szürkék hegedöse..." - csodálatos. Megfogadtam, még szinte gyermekfővel, Matyi Bácsi országlása idején: én sem leszek a néptudatlanság, a megalkuvó kispolgári szürkeség hegedőse.
Sajnos, új vizek jöttek, Bandikám, új hajókkal, új röpülésekkel, rajtuk a Ma Hősei, a Szürkék Vezérei, olyanok, akik már a közelmúltban is megtömték zsebüket, a nép száját pedig betömték látszatokkal, amelyekből ugyancsak kilátszik a lóláb.
Szóval: én nem lettem a szürkék hegedőse, de mindenütt ott van az a Nagy Hungarian Szürkeség, amelynek semmi köze az agy szürkeállományához, sőt...
Én nem, de a mostani világ a szürkék hegedőse.
Lehet, sőt, valószínű, hogy ez a világ egyszer eltűnik majd, mint a szürke szamár a ködben.Ám ha a mostani nagy csacsifüles nyájra gondolok, akkor nem hiszem, hogy érdemes saját hajómat arra a röpülésre bíztatni, amire Te buzdítottad a tiéd...

(2008)

(Az "Aprócska tűnődések"-ből)

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!