Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-06-08 09:59:26
Megtekintve: 1879
Energia14 - palóc tanmese
14. Szelszi feladata

A Józsi bácsi tudta jól hogy miatta nemfog izgalomba jönni az egész világ és igy a magorok világa sem. De mégis, egy ilyen fogadásra ami eddig történt vele nem számított. Azt is kezdte belátni hogy milyen óriási pénzösszegekre van itt szügség az energia céljára és egyenesen katasztrófa ha elzárják a gázcsapokat. A villany pedig mégdrágább de erre a pótlékrasincsenek sokan felkészülve. Mindent egykalapba tesznek.

Bezzeg palócföldön más a helyzet. Ha nincs szén akkor mindég ott van a fa. A fa sem más ilyen szempontból - tudja már - mint más szóval energia. Mégpedig mint tárolt kiváló napenergia. Ez bizony igen nagyszerü dolog. Ingyen jön az energia ide a földre és a növények ingyen tárolják. Hát ez nem csodálatos? És akkor veheti igénybe az ember amikor szügséges. Pedig itt azt halottam, mondják; hogy a napenergia nincs úgymond kéznél. Micsoda butaság. Egy téves felfogás - honnan vették ezt a magorok? - Te is úgy gondolod hogy a napenergia nincs kéznél?Tehát nem alkalmazható.

És éppen ebben a pillanatban egy ötlete is megszületett az utazásával kapcsolatban. Motsmár tudom hogy miben segíthetjük a magorokat gondolta magában. Eljövünk segíteni csemetéket ültetni hogy azok raktározzák ingyen nekik az energiát. - Mit gondolsz, egy bugyuta ember gondolata ez? Tárolni a napenergiát, hát erre nem gondolnának a magorok? Persze hogy tudom mire gondolsz. De legalább az energia egy részét - az is nagyon jól jönne, nem?

Persze hogy itt most mégis igazad van. Nincsenek rá felkészülve; mert ugye hiába volna fa ha nincs kályha. Amikor idáig elbeszélgetett önmagával megszólalt a telefon.

- Egy fiatal hölgy keresi a palóc képviselö urat - mert itt igy szólitották meg öt - lenne szives lefáradni?
- Máris megyek! mondta és lement a recepcióhoz ahol most, mint többször ezelött várta a Tibor titkárnöje Szelszi.
- Jó napot képviselö úr, szólította meg Szelszi, a miniszterelnök titkárnöje vagyok és a fönököm Tibor küldött magához. Reméljük hogy jól érezte magát itt a hotelban.
- Csuda jót aludtam, nemis tudom milyen sokáig és most kitünöen érzem magam.
- Ennek örülök, már kerestem az urat, többször is ezelött de nemakartam felébresztettni. De most örülök hogy találkozhattunk és ma a rendelkezésére állok.
A fönöke Tibor ugyanis az mondta neki, hogy a Józsi bácsi kívánsága legyen ma neki a parancs amig este végre találkozhatnak a Tibor családja kötelékében. Tulajdonképpen a Szelszi tanácsára történt ez igy, ez lenne talán a legjobb fogadtatás, tanácsolta a fönökének. Legalábbis ezzel kellne kezdeni az eddigi tanácstalanság miatt. De aJózsi bácsi erröl még nemtudott.
- Ha úgy vanadolog akkor szeretnék minnél elöbb találkozni a hatalommal. A Józsi bácsi nemszokott sokatt teketóriázni és általában egyenesen szokott beszélni, mindég tudta hogy mit akar.
- Értem mondta a Szelszi
- kicsit váratlanul érte amit hallott, persze csak sejtette azt hogy mire céloz a rejtelmesen hangzó "hatalom" említése -, de erre nemvolt ideje tovább gondolkozni de mert váratlanul érte öt a Józsi bácsi "parancsa", igy próbálkozott:
A mai napom a magáé. A fönököm nemrégiben érkezett meg a külföldröl és sajnálja hogy azonnal nem fogadhatja és ezért ma sok a tennivalója is. De ha megfelelne önnek akkor ma este találkozhatna vele amikor haza jön ebédelni a csládjánál. A Tudó úr is vele lesz akit már ugye ismer is egy kicsit mert vele érkezett ide a fövárosba.
- Mehetünk azonnal is mondta a Józsi bácsi, mert öt nem érdekelte most a városnézés és hasonló kiruccanások amiket a Szelszi elképzelt és tervezett a számára. Egy család környezetére vágyott most a legjobban. A Szelszit megint váratlanul érte ez a kívánsága és ettöl most nemlehetett kibujni. Kétszer "nem"-et mondani itt a magorban a küldötteknek nemvolt szokás. A Tibor feleségét is váratlanul érte a dolog, amikor a Szelszi oda telefonált, mert csak a délután folyamán várta vendéget, de hát...
- Jól van jöjjetek, de nekem most mégis elkell mennem bevásárolni. A gyereket azonban itthon vannak és legyél te a vendégasszonya addig amig hazaérkezem.

Úgy is lett. A Józsi bácsi örült a családi hangulatnak. A gyerekek mindjárt körülvették öt és kérdezgették erröl arról, a palócföldröl, a családdjáról. Annyira és olyan hamar megbarátkoztak hogy a Józsi bácsi ezt tanácsolta:
- Mi lenne ha elmondanák egy palóc mesét nektek gyerekek? Hát csak ezt kellet hallaniuk. Mindjárt kényelembe is helyezték magukat a Józsi bácsi körül, a Szelszi is. Azonnal elis kezdhette a meséjét.

folytatás következik

14.Hol volt hol nem volt...
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!