Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2008-03-29 14:33:36
Megtekintve: 786
Megbocsájtásról
Bűn és megbocsájtás

"A megbocsájtás nehéz!"

A bűn az egy értékrend elleni vétek. A megoldás az értékrend választásával kezdődik. Egy velem megtörtént esettel kezdem megvilágítani a kérdést.

Az történt, röviden, hogy egy lassan közlekedô teherautót előztem. Későn vettem észre azt, hogy egy másik kocsi is közeledik az én sávomban. Azt hittem hogy majd ő fog megállni de félreértettük egymást. Tél volt és sikos az út, és kikerülni az összeütközést már nem lehetett, mert nagy volt a hó, és a teherautó bal oldalán találkoztunk. Mindketten fékeztünk persze, de mivel síkos volt az út összekoccantunk. Normális esetben ez nem lenne probléma, de mégis kínos volt az eset.

Tehát egy konfliktus állt elő. Ekkor ugye két dolog szokott történni.

A. A bűn meghatározása. Ki a bűnös?
B. A bűn feloldása. Ki fizet és mennyit? Vagy...?

Az első értékrend amit elővettünk, az a törvény trafikszabályai.

A. O:K: Én hibáztam (bűnöztem)
B. Megegyeztünk. A kárt felbecsültük és ott kifizettem.

Ha nem tudtunk volna megegyezni (nem tud vagy én nemtudok megbocsájtani), akkor feljelenthet/vagy én, és a bíróság döntene a társadalom törvényei szerint. Ha elfogadjuk a döntést, akkor megbocsájtottunk egymásnak.

De mondjuk hogy a kislánya is ott ült a kocsiban és ő is megsérült. Ekkor már nehezebb egyszerűen megbocsájtani. De bíróság határozata ellen, ekkor sem tudna a sértett mit tenni (esetleg fellebezni), és mondjuk nem tudna megbocsájtani nekem, annak ellenére hogy kértem és megfogadtam hogy figyelmesebb leszek.

Milyen értékrend van most itt hátra. Mondjuk a sértett ateista az okozó pedig keresztény. Itt most a sértettnek a legnehezebb. Milyen alapon bocsásson meg az okozónak? De értékrendje mégis van mindkettőjüknek.

1.Talán az egész életén át gyűlölni fogja a sértett a keresztényt.
2.Itélkezik majd a saját törvényei szerint – és itt attól függ hogy milyen értékrendje van. A fejlemények nehezebbek, mert egyfajta határozott ateista értékrend nem létezik.
3.…....

Ilyenkor persze nincs, vagy nagyon kétséges a feloldás az okozó és a sértett között. Ez már a társadalmi törvények hatáskörén kívül történik (ha a törvénynek már nem sikerült békét teremteni), és más hatásos értékrend, a megbocsájtás célját elősegítő olyan, nincsen jelen amit választani lehet.

De ha mondjuk mindketten a keresztény értékrendet válasszák, akkor az Isten megbocsájtását is kérni kell, és el kell fogadni (mert az életet mindég az Isten dolga védeni). És az Isten tudjuk megbocsájt ha megvannak annak a feltételei. Mert ilyenkor ura tud lenni a helyzetnek,,hogy a távlatba nézve megoldja a problémát és kiegyenlíti a vesztességet (pl. életvesztés esetén).

netkobzos


Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!