Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2008-03-20 10:18:52
Megtekintve: 1729
Férfi és a nő...
A férfi és a nő nem egyforma.

Most már tudjuk – az előítéletek világából.

Már nem tudom ki volt az az ismert alak, aki régen elismerte azt, hogy különbség van a férfi és a nő között, és erre felkiáltott:

"Éljen ez a különbség!"

Másoknak pedig ez sok bosszúságot okoz/okozott. Különösen amikor önmagukkal mérték egymást.

Persze ezt mi is tudtuk – az emberiség már réges régen – mindenki tudta, de csak most történt meg az, hogy ez a tény tudományosan is bebizonyosodott. Nem vagyunk egyformák, ha politikailag stb. is egyenrangúnak számolnak bennünket – egy tévhitben éltünk, már akik... Akinek nem inge..., most már tudományos alapon is lehet génusztudást ismertetni a tanulókkal az iskolában.

Egy lány és egy fiú nem azonos, és nem azért mert annak/úgy nevelték hanem biológiailag mások, és itt nem csak nemi szervekről van szó. A Lysenko tanításai hatására úgy gondoltuk(?), hogy a nevelés teszi ki a különbséget, és egyforma szociális neveléssel elérhető az egyenlőség. Ne csak lányok játszanak babákkal hanem...

M.J. Legato világosan majdnem sokkosan cáfolja ezt:

"Különbözőek vagyunk, nagyon különbözőek, minden szervünk, a bőrünktől kezdve, a mellünkben pumpáló szívünk, s a beleink amelyek a táplálék felszívására hivatottak..."

És egy sehol máshol lehet mutatható nagyobb különbség ki, mint az agyunkban, mondja a női Legato.

A teljes félreértés elkerülése végett újra leszögezte:

"A férfiak és nők másképpen gondolkodnak, másképpen kezelik a fellépő problémákat, és másképpen vélekednek a priorításokat illetően és más szűrőn keresztül látják a világot is."

Feltélezem, hogy fordítás nem egészen pontos, de világos a lényeget illetően. Tehát nem vagyunk túl hasonlóak, mint ahogy azt elképzeltük.

És mindezt tudtuk mi "tudatlanok" ezelőtt is. Az egyik oka az – mondja Legato -, hogy az orvostudomány, amely most már szégyenkezve lassan beismeri, és elfogadja a tényt – a gyakorló orvosok között már sokan tudták – az a körülmény, hogy a tudomány általában a férfiakat vizsgálta. De az utóbbi időben a nők is követelték, hogy rájuk is gondoljanak, és vizsgálják az ő bajaikat is. Ennek az eredményeképpen most már kimondható az, amit mindég is tudtunk: a Nők és a férfiak nem egyformák, nem egyformán kell pl. orvosilag kezelni őket.

Ennek tudatában lassan eljön az az idő, hogy nem a "ez jó vagy rossz" szemmel ítélkezünk a fellépő különbözőségekkel(-nél) hanem mint másnak ítéljük őket. S ha valamely vélemény csak más, akkor nem lesz annyi konfliktus és/sőt ez előnyös is lehet mindkét fél számára. A viszonyok nem fognak olyan hamar megbénulni, ha jobban megismerjük egymást és elfogadjuk hogy fából faragtak, de nem ugyanabból a fából.

Férfi vagy nő – nem vagy más, csak más!

netkobzos
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!